Slovenský herec, producent Andrej Hryc (†71) navždy odešel

„Dnes o 3:13 hod ma opustil najdolezitejsi muz mojho zivota… posledne hodiny toho jeho som ho drzala pevne za ruku, posledne slova, ktore som mu povedala boli “lubim ta” a posledne slova, ktore povedal on, boli “aj ja ta velmi lubim”… zbohom tato, dakujem za vsetko, uz nic nebude ako doteraz.“ uvedla v statuse na sociální síti jeho dcera Wanda Adamik Hrycova. Andy Hryc odešel za svým synem Hugom, který již dŕíve zemřel. Andy Hryc toto období označoval za nejsmutnější událost v životě, protože přežil svého syna. V roce 2008 dva dny před Štědrým dnem při nehodě zahynul jeho syn Hugo, který se v ten den z výsledků dozvěděl, že vyhrál v boji nad rakovinou varlat. Skvělou zprávu se tehdy rozhodl oslavit s přáteli. Hugo zemřel při nehodě ve vytuněné hondě v noční Bratislavě. Bylo mu 22 let. Nočním městem se tehdy řítil na sedadle spolujezdce. Jeho kamarád Jakub, který byl za volantem, ve vysoké rychlosti přehlédl středový ostrůvek. Pitva ukázala, že měl v krvi alkohol a kokain.

Lidé Andreje Hryce znali pod přezdívkou “Andy”. Ale znali ho jako výborného slovenského herce, který ztvárnil stovky postav. Hrál v 40 hraných filmech, ve víc než 200 televizních inscenacích, 80 divadelních představeních a díky svému nezaměnitelnému hlasu ztvárnil víc než 2000 postav v dabingu. Nebyl ale jenom herec. Byl také podnikatelem a po revoluci založil dnes již nejestvující slovenské rádio Twist a byl jeho ředitelem do konce roku 2004. Byl členem slovenského hnutí Verejnosť proti násiliu a spoluzakladatelem strany HZDS. Působil také jako honorární konzul Seychelské republiky ve Slovenské republice.

Veřejnost se o hercově boji s touto nemocí dozvěděla v dubnu 2020. V červnu se pak po dvouměsíční hospitalizaci vrátil domů a doufal, že to nejhorší má za sebou. Pomohla mu také transplantace kostní dřeně, kterou dostal od své sestry, s níž dlouho nemluvil. „Přátelé, zřejmě jsme vyhráli první poločas tvrdé hry. Velké díky mé sestře Bohdaně, která mi neváhala včas dát potřebnou kostní dřeň. Díky, Bohdy,“ děkoval veřejně. Andy Hryc několik měsíců bojoval s agresivní leukemií, podstoupil náročnou léčbu včetně transplantace kostní dřeně díky čemu zhubl několik desítek kilogramů. Ani to ale bohužel nepomohlo.

Andrej Hryc se narodil 30. listopadu 1949 v Bratislavě. V roce 1971 absolvoval herectví na VŠMU a nastoupil do Státního divadla v Košicích. V letech 1978 až 1981 byl na volné noze a od roku 1981 členem Nové scény v Bratislavě. Českým divákům byl znám z filmů Tisícročná včela, Bathory, Příběh kmotra nebo Hodinový manžel, ale hlavně jako zlosyn Bureš, zeť Karla Augusty, ze dvou filmů s Lukášem Vaculíkem a Sagvanem Tofim –Kamarád do deště. Zahrál si také v seriálech Dobrodružství kriminalistiky, Ulice nebo Černí baroni.

(SCa, il.foto: tvnoviny.sk)

 

Přejít nahoru