Neuvěřitelné video zachycuje hejno ptáků, kteří narážejí do země + VIDEO

Obrovské hejno stovek žlutohlavých kosů, kteří se pohybovali jako obrovský oblak černého kouře, bylo natočeno, jak naráží do země v oblasti Alvaro Obregon v mexickém Cuauhtemocu.

Při tomto incidentu, který se odehrál minulý měsíc, mnoho ptáků zahynulo při nárazu, zatímco ostatní se stihli zastavit jen na poslední chvíli, než sami dopadli na zem.

Podle nové studie vědců z Harvardovy univerzity je nejpravděpodobnějším vysvětlením tohoto zvláštního chování “následování vůdce”, kdy se vedoucí pták buď polekal, nebo si spletl něco na zemi s kaluží vody a ostatní ptáci ho slepě následovali.

Vědci z toho viní rostoucí urbanizaci a poznamenávají, že k podobným incidentům bude v budoucnu pravděpodobně docházet častěji, protože stále více přírodních ploch je nahrazováno ulicemi a budovami.

“Nedívají se příliš daleko, ve skutečnosti sledují svého nejbližšího souseda v hejnu, takže v podstatě přijímají pokyny, kam se mají pohybovat, na základě svého nejbližšího souseda,” řekl ornitolog Scott V. Edwards, který se na studii podílel.

“Možná vůdce hejna nějak nevěděl, že jsou blízko u země. Pokud by tomu tak bylo, pak by většina ptáků v hejnu nevěděla, že jsou blízko země.”

zdroj

Přejít nahoru