A to bylo co? Hromy na Fialu v Kyjevě. Od Magdy Vášáryové!

Vlakem do Kyjeva za prezidentem Zelenským vyrazila v úterý ráno čtveřice státníků. Český premiér Petr Fiala, slovinský Janez Janša a polský Matausz Morawiecki doplněný vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńskim se po mnohahodinové cestě s ukrajinským prezidentem potkali ve večerních hodinách.

Evropská unie v úterý odpoledne vyjádřila od jejich mise zdvořilý distanc. Nejednají prý jejím jménem a bruselský zpravodaj Dave Keating dokonce psal o velkém zákulisním rozčarování z akce, která podle všeho nebyla s unií konzultovaná.

Večer se v duchu bruselského zákulisního rozčarování veřejně vyjádřila Magda Vášáryová, aktuálně prezidentka spolku slovenských žen Živena, jehož jménem právě pobývá v USA.

Někdejší filmová hvězda v misi vidí především tři účastníky, kteří jsou v jejím vnímání světa odpůrci Evropy. Janez Janša, někdejší komunisty stíhaný disident, je pro ni „slovinský Jansta, co pořád kritizuje EU“ a ještě více dámu znechucují „ti dva Poláci, co chtějí vyvézt Polsko z EU a už pár roků rozkládají demokratické instituce“.

Od této sestavy Magda Vášáryová neočekává nic dobrého. A s otazníkem předložila úvahy o tom, jestli pánové třeba nechtěli zatížit ukrajinské bezpečnostní složky, které je musí chránit. I samotná schůzka podle herečky zbytečně ohrožuje prezidenta Zelenského.

A nebo je podle Vášáryové klidně možné, že povedená trojka antievropanů chtěla zdržet vlaky s humanitární pomocí od EU na Ukrajinu.

Vášáryová především nechápe, co v sestavě rozvracečů unie dělá český předseda vlády, profesor politologie Petr Fiala.

Mezi čtenáři na svém profilu ale schytala kritiku, na kterou zde jinak není příliš zvyklá. Ti slovenští připomínali zejména ustrašený postoj tamního premiéra Eduarda Hegera, pro kterého se po dramatických výstupech na summitu EU v minulém týdnu vžilo označení „pařížský bojovník“. Ten prý byl do mise pozván, ale odmítl to „po konzultaci s bezpečnostními složkami“.

Pak se s posměchem tázala, jestlipak tito tři antievropané Zelenskému nabídli členství EU.

„To přišli studovat mapu? To mohli dělat doma,“ uzavřela Vášáryová rozhořčeně nad fotkou z vlaku, kde čtveřice politiků prohlíží mapu na stole.

Pak paní Vášáryová ještě pochválila názor Karla Schwarzenberga, že hysterie nepomůže.

zdroj

Přejít nahoru