Erdogan

Erdogan bojem proti IS maskuje invazi do Sýrie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před několika dny oznámil, že se turecká armáda připravuje na vpád do Sýrie, kde bude bojovat proti radikálním islamistům z organizace Islámský stát. Turecký prezident si také během vyjádření o aktuální situaci na blízkém východě stěžoval, že Turecko nikdo z jeho spojenců nepodpořil v tomto boji proti džihádistické skupině ze Sýrie. Spojenci, jenž disponují značným arzenálem, odmítli poskytnout vojenskou pomoc turecké armádě, která aktuálně bojuje proti Islámskému státu, dodal rozzuřený prezident Recep Tayyip Erdogan.

Prezident Recep Tayyip Erdogan kritizuje spojence, kteří se odmítají spojit s Tureckem v boji proti  teroristům z IS

Podle vyjádření ze strany tureckého prezidenta se jedná o odplatu ze město Kilis, jenž se nachází na hranicích se Sýrií, které je pod neustálou palbu z minometů, jenž se nacházejí na území v Sýrii. Útoky na turecké město Kilis pocházejí z území, které dobyli radikální islamisté z Islámského státu, tvrdí Turecko.

Čtěte dále: Turecko usiluje v Sýrii o získání části území na severu země

Ti, kteří převraceli celý svět naruby, když Islámský stát spáchal teroristické útoky proti nim, teď odmítají pomoci Turecku, které bojuje proti té stejné organizaci, vyhlásil turecký prezident Erdogan. Odstřelované město Kilis, kde se nachází již více uprchlíků ze Sýrie, než původních obyvatel, zaznamenalo již 21 úmrtí v souvislosti s těmito útoky ze strany IS.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru