Rakousko

Rakousko si definitivně zvolilo nového prezidenta

Rakousko si ve volbách zvolilo nového prezidenta, kterým se stal Alexander Van der Bellen, bývalý lídr politické strany Zelených a nezávislých a profesor ekonomie, kterému se také přezdívá v Rakousku jako “uvážlivý profesor”. Jak už informoval své voliče na sociálních sítích neúspěšný kandidát Norbert Hofer, nesmírně si váží podpory, ale nezatajoval také před svými voliči smutek z výsledků voleb, které byly tentokrát opravdu těsné. Oficiální výsledky zatím nejsou zveřejněny, mluví se však o tom, že měl být rozdíl ve výsledku pouhých 30 tisíc hlasů, tvrdí tamější zprávy.

Rakousko zvolilo v těsném rozdílu nového prezidenta, kterým se tak profesor Alexander Van der Bellen

Rodák z Vídně, který vyhrál prezidentské volby v Rakousku, působil v období 70. až 90 let jako profesore ekonomie na univerzitách ve Vídni a Innsbrucku. Nyní již bývalý prezident Heinz Fischer stihl také pogratulovat nově zvolenému prezidentovi Rakouska a svému nástupci v čele země.

Čtěte dále: Turecko záměrně nevpouští syrské uprchlíky s vyšším vzděláním do EU

Jak uvádí rakouská veřejnoprávní televize ORF a tisková agentura APA, bývalý prezident si pozval oba kandidáty k vzájemnému rozhovoru, který se bude odehrávat během zítřejších hodin. Bylo to velmi těsné, pověděl Fischer, který věří v nově zvoleného prezidenta, jenž si určitě poradí s nastávajícími výzvami.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru