Nové sídlo NATO – symbol jednoty nebo symbolika SS?

V roce 2017 se NATO přestěhuje do nového sídla, jehož budova stojí přímo proti současnému areálu budov aliance v Bruselu. Sídlo NATO se přestěhovalo z Paříže do Bruselu v roce 1967, po tom, co se Francie rozhodla, že vystoupí z vojenské struktury aliance.

Po třiceti letech se objevila nutnost rozšíření prostor NATO a v roce 1999 se nejvyšší představitelé států a vlád aliance na summitu ve Washingtonu dohodli, že postaví nové sídlo. V roce 2002 předala v Praze belgická vláda NATO koncesní práva na stavbu nových budov hned proti budovám současného sídla.

Budovy nového sídla stojí na opačné straně ulice, hned proti starým budovám, na severovýchodě Bruselského regionu, nedaleko bruselského mezinárodního letiště.

Jak zdůraznil jeden z architektů areálu, společnost SOM, budovy ze skla a kovu, které nahradí současné betonové konstrukce, mají podobu sevřených prstů symbolizujících jednotu.

Uživatelé internetu ale uviděli na budově nového sídla aliance symboliku SS — dva blesky, o čemž aktivně diskutují i uživatelé ruskojazyčného internetu.

(VRo, ac24.cz, Foto: ac24.cz)

Přejít nahoru