Zahoďte mobil. Víte, co to udělá s vaším tělem a psychikou?

Trpíte únavou, poruchami spánku, hapruje vám pamäť?

Lekár vám povedal, že ste zdravá, ale vaše problémy to nevyriešilo? Skúste sa zamyslieť nad tým, ako ste na tom s používaním mobilu. Možno svoje zdravotné ťažkosti vyriešite, ak sa od neho „odtrhnete”.

Ochránite svoj mozog

Vedci jednoznačne preukázali, že neustále používanie, sledovanie a kontrola mobilného telefónu, prípadne iných technológií poškodzuje ľudský mozog a zhoršuje kognitívne funkcie. Toto zlyhávanie sa prejavuje, napríklad, neschopnosťou konštruktívne myslieť a všímať si podstatné javy, čo vedie k výraznému zhoršeniu výkonov v práci, škole, ale aj v bežnom živote. Psychológovia z univerzity v Leicesteri zistili, že ľuďom, ktorí stále hľadia do mobilov či tabletov, sa istým spôsobom znižuje inteligencia. Preto, „odtrhnutím” sa od mobilu, môžete zachrániť svoj mozog pred úpadkom a degradáciou.

Zbaví vás únavy

Nórski a švédski vedci zase tvrdia, že našli súvis medzi používaním mobilného telefó¬nu a únavou, bolesťami hlavy a pocitom pále¬nia ucha a kože. Keď sa niekedy cítite, bez zjavnej príčiny, unavení a navyše bojujete s častejšími bolesťami hlavy, nechajte odpočinúť svoj mobilný telefón. Telo sa lepšie zregeneruje a odvďačí sa vám vyššou výkonnosťou.

Oslobodíte sa od závislosti

Pri závislosti od mobilu ide o neustálu manipuláciu s telefónom, bezdôvodné telefonovanie, resp. posielanie SMS. Sú s ňou spojené fyzické, psychické či sociálne ťažkosti, ako nespavosť, bolesti hlavy, nesústredenosť, zažívacie problémy, zvýšený krvný tlak, neschopnosť normálneho „fungovania” bez mobilu, strata osobných kontaktov.

Ochránite sa pred izoláciou

V praxi sa pri závislostiach stretávame s izoláciou ľudí od osobných vzťahov, osamelosťou, vytváraním si iluzórneho sveta. „Zahľadieť sa” do mobilu, „byť online na mobile” sú jediné záujmy človeka. Skrýva sa za tým bolesť, zúfalstvo, potreba pochopenia, strach, úzkosť, obavy či napätie. Ľudia závislí od mobilu majú problémy so sebaovládaním, klamú, majú zníženú sebakontrolu, uťahujú sa do samoty. Oslobodenie sa od tejto závislosti, im môže priniesť novú sebadôveru, radosť, kontakty a pravú chuť do života.

Zachránite svoju plodnosť

Viacerí lekári prízvukujú, že mobil, ako zdroj tepelného žiarenia, môže ovplyvniť plodnosť mladých mužov, ktorí ho často nosia vo vrecku nohavíc. Mobil zvyšuje teplotu prostredia, čo nie je žiaduce, lebo ku kvalite spermií v semenníkoch prispieva nižšia teplota ako je prirodzená teplota tela. Maďarskí vedci z univerzity v Szegede, dokonca, preukázali, že nosenie mobilu v puzdre pripevnenom na opasku má za následok zníženie počtu spermií až o 30 percent.

(VPu, wa.sk)

Přejít nahoru