Ve Švýcarsku padly první pokuty za nezákonné nošení burky

K provokácií došlo v piatok 1. 7. 2016, v Locarne (mesto na juhu Švajčiarska na úpätí Álp pri jazere Meggiore). V rovnaký deň, kedy do platnosti vstúpil nový zákon zakazujúci nosenie burky na verejnosti. Švajčiarska centrálna islamská rada (CCIS) usporiadala tlačovú konferenciu, na ktorej odsúdila tento zákon. Jedna zo zástupcov rady, Nora Illi, po skončení konferencie, vyšla vonku zahalená v burke od hlavy po päty.

Polícia neváhala, aplikovala nový zákon a uložila jej pokutu v presne neznámej výške. Zákon v týchto prípadoch stanovuje rozmedzie od 100 do 1000 frankov. Islamská rada CCIS oznámila odhodlanie napadnúť trest na súde. O chránene švajčiarskej kultúry a novom zákone sme písali tu.

Na veci je zaujímavé aj to, že Nora Illi bola doprevádzaná podnikateľom a politikom z Alžírska Nachidom Nekkazom. V kontexte situácie aká je vo Francúzsku a Belgicku ten oznámil, že je odhodlaný platiť všetky pokuty ktoré budú v meste Tessin vyrubené.

Zákaz nosenia burky, ktorý v kantóne Tessin vstúpil do platnosti v piatok prvého júla, nevyníma ani turistov, čo však znepokojuje hoteliérov a luxusné butiky v Lugane. Hoci v konaní proti tomuto zákonu sú dve námietky, jeho platnosť nebola odložená. Federálnych súd odmietol priznať odklad účinnosti zákona.

V prúde turistickej sezóny sú pociťované prvé odozvy tohto nariadenia, čo sa odrazilo na znížení rezervácii v hoteloch Lugana zo strany arabských klientov.

(JLa, hs.sk, Foto: meunierd / Shutterstock.com)

Přejít nahoru