Vláda hodlá prosadit umělé oplodnění bez souhlasu mužského partnera

„Chceme, aby ženy v ČR mohli podstúpiť umelé oplodnenie bez toho, aby museli mať súhlas nejakého mužského partnera. Toto nie je nič inovatívne. Platí to v mnohých  európskych krajinách. Každú ženu, ktorá se rozhodne mať dieťa, by sme mali podporiť.“

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Tieto slová českej ministerky práce a sociálnych vecí  Michaely Marksovej-Tominovej charakterizujú posun vo vnímaní charakteristiky a úlohy rodiny  u našich západných susedov. Česká vláda sa pomocou Koncepcie rodinnej politiky z dielne ministerky Marksovej-Tominovej snaží presadiť nový pohľad na rodinu a vytvoriť „ novú alternatívnu podobu rodiny“. Zásahom do tradične ponímanej koncepcie rodiny sa podrobne venuje český týždenník Echo 24.cz vo svojom článku nazvanom“ Sociálne inžinerstvo. Ženy budú môcť mať deti bez mužov.“

O čo ide? V koncepcii rodinnej politiky sú predstavené návrhy, ktoré by umožnili prístup k umelému oplodneniu aj pre slobodné ženy a lesbické páry.  Okrem toho, že by k umelému oplodneniu mali prístup skupiny žien, ktoré súčasná legislatíva vylučuje, mal by byť tento zákrok hradený  z verejných zdrojov t.j. zvýšil by počet cyklov, ktoré sú preplácané z  verejného zdravotného poistenia a zároveň by sa posunula veková hranica z doterajších 39  na 43 rokov. V kruhoch ministerky Tomanovej sa tomu podľa týždenníka Echo hovorí „slobodná voľba reprodukcie“. Týždenník k tomu pridáva zaujímavú informáciu z prostredia oplodňovacích kliník. Dominantné postavenie v branži reprodukčných kliník má totiž český minister financií Andrej Babiš, “ktorému ich prostredníctvom investičného fondu Hartenberg nakupuje bývalý investičný riaditeľ Penty  Jozef Janov. Tu si najskôr hneď po nástupe do politiky uvedomil, aký obrovský tlak je schopná vyvinúť progresivistická menšina,“ uvádza týždenník.

Echo 24 sa venuje aj ďalšiemu zásahu do rodinnej politiky, ktorý pred nedávnom schválil ústavný súd. Keď  sa pred rokmi v českom parlamente schvaľoval návrh o registrovanom partnerstve pre homnosexuálne páry, dúhoví aktivisti ubezpečovali  verejnosť, že im primárne ide o právne postavenie partnera a v žiadnom prípade nebudú usilovať o adpociu detí. Mnohí vtedy varovali, že uzákonenie registrovaného partnerstva je len prvým krokom, po ktorom budú nasledovať ďalšie požiadavky. Prešlo pár rokov a ich varovanie sa vyplnilo. Na  český ústavný súd sa obrátil muž so žalobou kedže považuje súčasný zákon zakazujúci adopocie homosexuálnym párom za diskriminačný.

„To je obrovský prielom. Zákon doteraz tieto adopcie vyslovene zakazoval. Keď v roku 2006 prešiel zákon o registrovanom partnerstve, jeho proponenti ubezpečovali, že na adopce detí nikdy v budúcnosti tlačiť nebudú.

Skúsenosti z  iných krajín pritom ukazovali, že skupinové práva sexuálnych menšín, vrátane prístupu k  deťom sa tradične presadzujú salámovou metódou, aby boli pre spoločnosť strávitelnejšie. Tu sa to vzalo ešte justičnou skratkou. Ústavný súd dal za pravdu mužovi, ktorý si sťažoval, že zákon zakazujúci homosexuálom adopcie  je diskriminačný.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru