ČR byla obviněna z dodávek zbraní, které končí v rukách islámistů

Investigativní novináři a ochránci lidských práv obvinili východoevropské státy z dodávek zbraní a střeliva, které končí v rukou islámistických skupin na Středním východě.

Americká organizace Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), která je financována americkou vládní institucí USAID a také Sorosovou Open Society Foundation (výroční zpráva) na svých stránkách obvinila 27. července středoevropské a východoevropské vlády z toho, že “povolily bezprecedentní dodávky zbraní a střeliva” čtyřem hlavním podporovatelům syrské ozbrojené opozice od eskalace krvavé občanské války v roce 2012.

Po údajném roce vyšetřování investigativců z “Balkan Investigative Reporting Network (BIRN)” bylo zjištěno, že tyto země, včetně České republiky, vyvezly na Střední východ zbraně a střelivo v hodnotě přes 1,2 miliardy eur.

“V posledních dvou letech bylo do oblasti vojenských konfliktů odesláno tisíce tun zbraní, které zabily více než 400.000 lidí. A zatímco Evropa uzavřela cestu pro uprchlíky, cesta pro zásobování zbraněmi zůstává otevřená, protože je velmi lukrativní,” tvrdí OCCRP a dodává, že “Podle zbrojních expertů a ochránců lidských práv se téměř jistě jedná o nezákonný obchod.”

Podle OCCRP “Dochází k tomu, že tyto zbraně končí v rukách ozbrojených skupin, které se dopouštějí válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. A pokud tomu tak je, potom jsou tyto obchody nezákonné, jsou v rozporu s mezinárodním právem a měly by okamžitě přestat,” tvrdí Patrick Wilcken z Amnesty International, která přezkoumala důkazy shromážděné reportéry.

Jenomže podle OCCRP jsou “v sázce stovky milionů eur a zbrojní továrny v celém regionu mají silnou motivaci pokračovat v tomto obchodování. Zbrojní vývozní licence, které by měly zaručit, že zbraně se dostanou na konečné místo určení, pro které byla licence udělena, jsou údajně obcházeny a zbraně jsou “odkláněny k syrským a dalším ozbrojeným skupinám obviněných z rozsáhlého porušování lidských práv a válečných zvěrstev.” Organizace Birn a OCCRP údajně prošetřovaly konkrétní letové záznamy a příslušné smlouvy a zjistily, že se do problémových oblastí dostává tisíce útočných pušek, minometných granátů, raketometů, protitankových zbraní a těžkých kulometů, které pocházejí z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Chorvatska, České republiky, Černé Hory, Rumunska, Srbska nebo Slovenska.

Od eskalace syrského konfliktu v roce 2012 všech těchto osm zemí vyvezlo do Saudské Arábie, Jordánska, Spojených arabských emirátů a Turecka zbraně a střelivo v hodnotě nejméně 1,2 miliard eur.

Zbraně a střelivo ze střední a východní Evropy, které lze identifikovat na více než 50 videích a fotografiích zveřejněných na sociálních sítích, jsou používány nejen prozápadními skupinami v syrské armádě, ale mají je rovněž bojovníci islámistických teroristických organizací, jako je Ansar al-Sham, Al-Káida, al-Nusra, ISIS, nebo frakce bojující proti syrskému prezidentovi Asadovi a sunnitské síly v Jemenu. Značná část zbraní byla přitom vyrobena nedávno, v roce 2015.

Birn a OCCRP identifikovaly v posledním roce nejméně 68 případů dodávek zbraní, které se uskutečnily nákladními letadly z letišť ve střední a východní Evropě na vojenské základny a letiště na Středním východě.

Nejčastěji používaným letadlem je Iljušin Il-76, které může přepravit až 50 tun nákladu nebo přibližně 16.000 kusů kalašnikovů AK-47 nebo tři miliony nábojů. Jiné typy letadel, například Boeing 747, jsou ale schopné přepravit až jednou tolik.

Zbraně a střelivo je do oblasti přepravováno i prostřednictvím námořní dopravy. Reportéři identifikovali přinejmenším tři lodní zásilky zajišťované americkou armádou z černomořských přístavů, při kterých bylo od prosince 2015 přepraveno do přístavů v Rudém moři odhadem 4,700 tun zbrojního materiálu.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru