Policie řeší první případ Čecha podezřelého ze spolupráce s IS

Česká polícia zaznamenala prípad prvého Čecha podozrivého zo spolupráce s teroristami z takzvaného Islamského štátu (IS).

Na svojej internetovej stránke o tom píše týždenník Respekt s tým, že muž nebol súčasťou väčšej previazanejšej skupiny a mal konať sám za seba.

Muža zadržali turecké bezpečnostné zložky ešte v januári na jednom z tamojších medzinárodných letísk. Pri sebe mal mať letenku do Sýrie a vo výpovediach následne priznal, že sa chcel pridať k islamistom.

Tureckí policajti muža vrátili do Česka a zároveň o podozrivom informovali svojich českých kolegov. Prípad rieši extrémistické oddelenia Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu. Muž je vo väzbe a hrozí mu trest od troch do dvanástich rokov väzenia.

Polícia muža podľa zistení Respektu vyšetrovala na slobode. “O väzbe sa rozhodlo nedávno. Dôvodom bola obava z pokračovania trestnej činnosti a možnosť úteku,” uviedla pre Respekt podpredsedníčka príslušného súdu Plzeň-juh Simona Kuboušková.

Muža vyšetrujú pre účasť v zahraničnej zločineckej skupine, konkrétne IS. Prečo chcel muž prejsť k IS, nie je nateraz jasné. Týždenník Respekt píše, že jeho identitu síce pozná, kvôli ranej fáze vyšetrovania a jeho rodine sa ale redakcia rozhodla ju nezverejniť. Polícia navyše uvalila na celý prípad informačné embargo.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru