Připravuje snad česká vláda útočnou operaci v zahraničí?

Do rukou organizace Českoslovenští vojáci v záloze za mír se dostal dokument svědčící o podivných přesunech české vojenské techniky bez běžných poznávacích značek po silnicích jižních Čech. Podrobnosti sdělil Sputniku velitel organizace, podplukovník Ivan Kratochvíl:

“V operativní komunikaci Československých vojáků v záloze za mír jsem obržel následující informaci: „V pondělí po poledni jsem se vrátil z týdenní dovolené v jižních Čechách, kde jsem si všiml vojenských nákladních vozů naší armády s čerstvě sundanými výsostnými znaky “Naší VLASTI” ze dveří vozů. Byli řízené lidmi v Českých maskovacích stejnokrojích. rtm. v.z. Jan P.”

Při ověřování informace bylo zjištěno, že se jedná o vozidla T-815 4×4 a vozidla Ross, tedy v civilním sektoru naprosto nepoužívaná vozidla, označená minimálně v jednom případě vojenskými RZ. Co z toho můžeme usuzovat?

Když připomenu „normální” vojenskou praxi, že vozidla se neměla dostat ven z autoparku, natož z útvaru, protože je měli zkontrolovat Dozorčí parku a dozorčí na vchodu a neměli jim umožnit vyjet, protože neodpovídají svým stavem obecným i vojenským předpisům o provozu na pozemních komunikacích, znamená to, že v armádě je buď naprosto neskutečná anarchie, nebo že takto neoznačená vozidla vyjela záměrně.

Tedy se souhlasem, nebo na základě nařízení některého z velících stupňů armády ČR. Položme si otázku. „Proč někdo vydává úsilí své a svých podřízených, aby odstranil výsostné znaky z vozidel? Vždyť pokud tato vozidla budou jezdit po našich silnicích, tak je to naprosto zbytečné úsilí hraničící s buzerací. Ovšem pokud tato vozidla vyjedou za hranice, tak to je jiná záležitost.

Na pohyb vojsk a vojenské techniky se z hlediska práva pohlíží naprosto odlišně, než na pohyb civilní. Co se týká normálního života, vezme si člověk občanský průkaz nebo pas, řidičský průkaz, malý technický průkaz a může vyrazit. Do Německa, Norska, Finska, Srbska, na Ukrajinu. S vojáky a vojenskou technikou je to jiné. Tam musí být souhlas parlamentu ČR a souhlas země, do které, nebo přes kterou vojáci míří. A tak se nabízí „elegantní” řešení. Potřebujete dostat české vojáky a českou techniku někam, třeba na Ukrajinu, bez vědomí veřejnosti a souhlasu parlamentu?

Sundejte z nich státní znaky. Technika bez státních znaků na dveře se stává jako zázrakem civilní (že dané RZ má jenom armáda je vnitřní český předpis) a vojáci v maskáčích bez státních znaků na čepicích a bez hodnostního označení se jako mávnutím kouzelného proutku mění na naprosto obyčejné trampy. No není to jednoduché?

Mám obavy, že vláda ČR už nejen neříká pravdu svému obyvatelstvu, ale přímo porušuje (pardon, ohýbá) platné zákony státu, jehož zvelebování by pro ni mělo být prioritou.”

(KPa, Sputnik, Foto: JeP / Shutterstock.com)

Přejít nahoru