Záporné úrokové sazby. Platíte bance za to, že má vaše peníze!

V poslední době se po celém světě velmi sledují kroky centrálních bank, které získávají stále větší moc. Od vypuknutí velké finanční krize v roce 2008 se po celém světě začaly tisknout peníze, abychom se vyhnuli hlubším hospodářským problémům. Jestli je tisknutí peněz v době krize správné, to nikdo neví.

Je to pouze jakýsi test, který může vyvolat ještě větší problémy, ale o to tady až tolik nejde. Hlavní problém je v tom, že si centrální banky uzurpují stále větší a větší moc. Celý svět tak leží u nohou pár vyvoleným bankéřům, kteří si s námi můžou hrát jako kočka s myší.

V České republice je centrální bankou Česká národní banka. Hlavním krokem, který ČNB mimo jiné v poslední době učinila, byl takzvaný kurzový závazek. Tím bankéři rozhodli oslabit naši korunu a svázat její hodnotu s kurzem 27 Kč za jedno euro.

Ze dne na den nám tak jako mávnutím kouzelného proutku zdražila zahraniční dovolená, koupě nového auta nebo dovážené potraviny. Ano, to je přesně ta velká moc bankéřů, kteří dnes ve světě mají. Můžou si s námi hrát a nikdy neprohrát.

Aktuálně jsou hlavním tématem ve většině států úrokové sazby. Tu základní pro každý stát vyhlašuje tamní centrální banka a od ní se odvozují úroky na účtech v bankách nebo třeba výše sazby u hypoték.

A právě v tom je ten háček. Dnešní základní úroková sazba je 0,05 %, a to je nejnižší hodnota v historii České republiky. A to byla v minulosti i vyšší než deset procent! Ve světě jsou ale už i centrální banky, které zavedly tuto sazbu zápornou. Příkladem je Japonsko, Švédsko, Dánsko nebo Švýcarsko. A je možné, že k podobnému kroku sáhne i Evropská centrální banka. Stejným směrem by se pak mohla vydat i Česká národní banka. A co by to znamenalo?

Zapomeňte na to, že byste od banky dostávali úrok za to, že jí svěříte peníze. Bylo by to přesně naopak. Místo toho, aby vám banka dala alespoň něco, by vám měsíčně peníze strhávala! A čím více peněz na účtu byste měli, tím by si strhla více. Že je to Kocourkov? Není, taková je realita ve světě a může se časem dostat i do Česka. Doufejme, že to nebude v dohledné době. Potom by se totiž vyplatilo peníze z banky vybrat a zašít doma do polštáře.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru