Čeká Czexit propadák, nebo schválení národa?

Nekomerční organizace Czexit prohlašuje, že se chystá dožadovat referenda o setrvání Česka v EU. V Praze a Brně se objevily náležité billboardy.

„Czexit vidíme jako příležitost pro reformu — navrácení pravomocí národním vládám. Tím ale nikde neříkáme, že jsme proti obchodu, že jsme proti spolupráci, jen jsme proti tomu, že za nás někdo rozhoduje stylem “o nás bez nás”, — tak formulují své cíle na svých stránkách (http://czexit.cz/).

Iniciátoři referenda si myslí, že Česko potřebuje „méně Evropy”. Jsou přesvědčeni, že Brusel se z britské lekce nepoučil a výstup Česka se může stát impulzem pro reformu unie. Hlavní je vrátit vládní pravomoci národním vládám.

«Czexit nevnímáme jako boření a křičení věčně nespokojených Čechů, ale jako reformu — vystoupení trvá 2 roky a to je dost dlouhá doba na to, když se rozhodne vystoupit více států, aby vznikla nová Evropa, do které státy vstoupí jako rovnocenní členové, kde nebude jeden velký stát diktovat a vnucovat svoji politiku. Chybou dnešní EU je, že státy nemají právo veta — ano, dohodnout něco v tolika členech by bylo těžší, ale právě menší samostatné jednotky jsou na mnoha polích flexibilnějš», — říkají webové stránky.

Reformu, jak stojí na stránkách, potřebuje i zahraniční politika EU. Strašení Moskvou je zde označeno jako element propagandy: „Více než Rusko nás děsí aktuální imigrace, islámský terorismus a radikalizmus a totalitní praktiky EU,” — prohlašují autoři a vyzývají k dodržování rovnováhy ve vztazích s Ruskem, a to i ve sféře obchodu.

„Sankce, kvóty a zákazy všeho druhu nikam nevedou, jen vyvolávají odpor lidí a nechuť k diktátu, ať už přichází ze západu nebo východu. NATO cvičí u ruských hranic, u ruských vod, toto považujeme za provokace, které jsou naprosto zbytečné. Rusko je ekonomickými sankcemi tlačeno do velmi nebezpečné pozice — pozice, která je velmi nebezpečná pro celou Evropu, pro malé země, pro ČR. Historie ukazuje, že Rusko nejde porazit, s Ruskem je potřeba spolupracovat. Jsme malá země na to, abychom se vymezovali vůči západu nebo vůči Rusku. A to nemíníme jako proruskou propagandu, ale jako holý fakt. Rusko nezmizí, Rusko se nezhroutí, a pokud ano, byl by to celosvětový problém,” — prohlašuje organizace.

Sputnik se obrátil k jednomu z autorů iniciativy, politologovi Františku Matějkovi, a požádal ho o komentář. Ten ovšem odpověděl, že bude ze začátku dávat přednost českým médiím: „Vzhledem k tomu, že naše aktivita je velmi čerstvá, a vzhledem k tomu, že bychom chtěli, aby se o ní primárně zmínila nejprve česká media, české noviny, Česká televize, tak jsme se rozhodli s kolegy, že první rozhovory budeme poskytovat výhradně českým medii. Zavolejte, až se posuneme o kousek dál.”

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru