Václav Klaus: EU je nezodpovědná a nedemokratická organizace

Bývalý český prezident Václav Klaus odsúdil EÚ kvôli tomu, že sa primkla k ideológiám, ktoré obmedzujú slobodu a obvinil súčasných európskych lídrov z toho, že si nevšímajú skutočné zámery EÚ.

Klaus sa takto vyjadril počas preberania ceny Európskej slobody, tzv. European Freedom Award, v Štokholme. Myslí si, že skúsenosť jeho vlastnej krajiny s komunizmom pomohla občanom naučiť sa vážiť si slobodu a že jeho “spoluvodcovia” sa mýlili, keď si mysleli, že táto sloboda potrvá večne.

“Počas 27 rokov od pádu komunizmu sme pomaly zistili, že žijeme v inom svete, než sme si vysnívali. Už je jasné, že nedostatok slobody nemusí byť nevyhnutne dôsledkom jedného totalitného a autoritatívneho režimu. Existujú aj iné nedemokratické “izmy” a inštitucionálne ustanovenia, ktoré vedú k podobným výsledkom a dôsledkom”.

Ako ďalej uviedol, “vďaka” súčasným vodiacim ideológiám Európskej únie je jeho krajina “omnoho socialistickejšia, viac kontrolovaná a regulovaná spoločnosť”, než by si to bol predstavoval pred 27 rokmi. Podľa neho práve kvôli tomu jeho krajina a zvyšok Európy ide späť smerom k bývalej komunistickej spoločnosti.

Ďalej obvinil EÚ z podmínovania princípov slobodnej spoločnosti prostredníctvom propagácie konceptov, ako je napríklad “zelená ideológia”, ktorú nazýva “nebezpečnou alternatívou tradičnej socialistickej doktríny.”

Klaus tiež vytkol, že EÚ velia “nevzdelaní intelektuáli” a “ideológia ľudských práv”, ktorú nazval “revolučným popieraním občianskych práv” a pokusom pokoriť suverenitu národných štátov.

Taktiež kritizoval iných európskych lídrov z toho, že si dávajú hlavy do piesku a neuvedomujú si skutočné zámery EÚ. “Na prvý pohľad títo veria, že EÚ je spoločnosť národov, ktorá garantuje mier… Veria, že EÚ je konglomerát krajín, v ktorých “všetci sú si rovní” – v orwellovskom zmysle slova”.

“Nič nie je vzdialenejšie od pravdy ako táto jej propagandistická schéma”, myslí si Klaus, pričom dodáva: “EÚ nemá žiadnu reálnu demokraciu, len slabú spoločnú identitu a narastajúcu tendenciu centralizáciu rozhodovania.”

EÚ je podľa neho tiež “obmedzovaná a oslabovaná nefungujúcou monetárnou úniou” a nezodpovednou politikou otvorených hraníc Schengenu.

Václav Klaus je vďaka svojim názorom klasifikovaný ako renomovaný euroskeptik a často vystupoval proti EÚ – počas ale aj po jeho prezidentskom úradovaní.

Začiatkom tohto roka nazval prebiehajúcu migrantskú krízu “najhoršou krízou od II.svetovej vojny a vinu kládol vyslovene lídrom EÚ.

“Vojny proti Turkom boli po stáročia súčasťou dejín strednej a východnej Európy ako aj Balkánu”, povedal. “Súčasný plán nelogického usídľovania moslimov v Európe, ktorý vypracoval Brusel, je v tomto kontexte totálne absurdný.”

(KPa, hs.sk, Foto: yakub88 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru