Nová nemoc u dětí se šíří velkou rychlostí, dávejte pozor na tyto znaky!

Snad každá maminka nesnáší dobře, když je její dítko nemocné a něco jej trápí.

Tato nemoc se šíří velkou rychlostí a je nutno na ní dávat pozor. Jde o infekci, která napadá ústa, nohy a ruce. Způsobuje jí skupina virů a začíná horečkou. Ačkoli se jedná o onemocnění postihující zejména u malých dětí, není výjimkou ani u dospělých.

Onemocnění ruka-noha-ústa

Jde o poměrně novou nemoc, která zpravidla začíná horečkou. Po jednom nebo dvou dnech se na rukou, ústech a nohách objevují skvrny nebo hrbolky. Někdy se mohou objevovat také na hýždích. Tato infekce se označuje jako HFMD (Hand, foot and mouth disease).

Inkubační doba je popisována od 3 do 7 dní, vyrážku povětšinou předchází teplota trvající 24 – 48 hodin a je následovaná bolestivým výsevem vyrážky.

Onemocnění způsobuje velká řada enterovirů, zejména pak polioviry, coxsackieviry a echoviry. Mezi nejčastější vyvolavatele patří coxsackievirus A16. Ten způsobuje onemocnění s lehkým průběhem, které samo za několik dní odezní.

V současné době se však v JV Asii, konkrétně Kambodži, vyskytuje nákaza vyvolaná virem enterovir 71 (EV71), u které se objevují často komplikace ve formě meningitid, encefalitid, komplikace kardiovaskulární a respirační, vedoucí často až ke smrti.

Nákaza

Nákaza onemocnění HFMD probíhá přímým kontaktem s infekčním materiálem jako jsou sliny, nosní sekret, tekutina z puchýřků vyrážky, či stolice a vzhledem k velké varietě vyvolávajících agens může člověk onemocnět v životě opakovaně. Prevencí pak je především dostatečná hygiena.

Příznaky infekce

  • Rány v ústech
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Sucho v krku
  • Slabost a celková únava
  • Červená vyrážka na dlaních, nohou, hýždích a v oblasti genitálií

Obvykle tato nemoc trvá tři až šest dní, kdy se objeví příznaky. Infekce trvá týden a sama odezní. Přesto je lepší navštívit lékaře k potvrzení diagnózy.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru