České nebe otevřou americkým špionážním dronům

„Jsme součástí NATO, spojenecké drony chrání i nás,“ prohlásil český ministr obrany Martin Stropnický, aby předešel možným udiveným otázkám vojenských odborníků a novinářů v souvislosti s tím, že 1. ledna 2017 má být české nebe otevřeno pro lety amerických výzvědných dronů Global Hawk.

Těch výkonných a obrovských bezpilotních letounů, které jsou s to předávat podrobné snímky ze vzduchu, odposlouchávat telefonní rozhovory. Tyto létající přístroje používá NATO k monitoringu území ISIL v Sýrii a v Iráku. Bude tedy Česká republika s drony Global Hawk nad hlavou bezpečnější?

„Mám obavy, že pan ministr Stropnický je více ministrem kultury, než obrany. Jeho vystoupení jsou plně herecky profesionální, ovšem z profesního hlediska opravdu neví, o čem mluví,” řekl pro Sputnik velitel spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír, odborník na protivzdušnou obranu, podplukovník Ivan Kratochvíl.

Kratochvíl: Průjezdy a průlety vojenské techniky cizích států jsou v gesci vlády a parlamentu České republiky. Přelety dronů jsou však věcí naprosto výjimečnou, která zásadně zhoršuje bezpečnost letového provozu. Otázka není v tom, zda drony budou mít zapnuty nebo vypnuty průzkumné systémy. Ve výbavě dronů jsou z valné většiny optické kamerové systémy, jejich provoz, tedy zapnutí nebo vypnutí se nedá zjistit.

Zásadní problém létání dronů je v možném narušení mezinárodní smlouvy o civilním letectví ICAO, která má opravdu celosvětovou platnost, podle ní se létá na celé zeměkouli ve všech výškách, ve kterých se dá ještě létat s letadly s pevnými křídly. Základním principem bezpečnosti letového provozu je především pilot na palubě letadla, který je díky svému výcviku a v neposlední řadě i pudu sebezáchovy poslední bezpečnostní pojistkou v dnešním velmi hustém leteckém provozu. Každé letadlo má také na palubě odpovídač, bez kterého, samozřejmě řádně fungujícího, žádný dispečer letového provozu letadlo do vzduchu nepustí.

Prakticky všechny letové bezpečnostní systémy na palubách civilních letadel pracují se sekundární informací, tedy jsou závislé na těchto odpovídačích. I vojenská letadla, pokud se pro jejich lety neuzavírají určité prostory, létají se zapnutými odpovídači, aby svojí činností neohrozila civilní provoz. Let dronů, tedy „hraček”, ovládaných operátorem kdesi v Ramsteinu, bez odpovídače v letovém prostoru České republiky je totéž, jako zmateně pobíhající srna po dálnici D1.

Sputnik: Ale v současné době se připravuje k podpisu technická dohoda, která má vyjasnit pravidla pro lety. O každém letu bude rozhodnuto předem…

Povolení letů dronů ve vzdušném prostoru ČR bez ohledu na to, čí je to zařízení, je hazardováním se životy tisíců lidí, kteří jsou denně přepravováni leteckými společnostmi nad naším územím. Tento hazard je neodůvodněný, nesmyslný a svědčí o naprosté neschopnosti vlády ČR zajistit bezpečnost svých občanů.

Z hlediska zdravého rozumu výskyt dronů nad naším územím může mít pouze jeden jediný důvod. Zabezpečení vojenských akcí na našem území. Proto se ptám: Proti komu chce armáda USA působit na našem území? Proti nám, původnímu obyvatelstvu? Pokud chtějí „jenom” létat do Pobaltí, pak nad Baltským mořem by jim bylo lépe a bezpečněji.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru