Co dělá dnes „mrtvý student – agent“ z listopadové Národní třídy?

Jako referent Státní bezpečnosti proniknul Ludvík Zifčák do studentského hnutí.Při demonstraci na pražské Národní třídě 17. listopadu 1989 sehrál roli mrtvého studenta Martina Šmída.

Tato nepravdivá zpráva tehdy rychlostí blesku obletěla doslova celý svět

Po revoluci byl Zifčák vyšetřován parlamentní vyšetřovací komisí a stanul před soudem spolu s Alojzem Lorencem či šéfem pražských komunistů Miroslavem Štěpánem.

Odsouzen byl v roce 1995 na osmnáct měsíců nepodmíněně ve druhé nápravné skupině, ale po polovině trestu byl z vězení propuštěn.

Komunistou ovšem byl a zůstává i nadále. Podle svých slov nepovažuje jejich ideologii vůbec za špatnou. No prosím, to je jeho názor.

Mrtvý Zifčák je ale živý až hanba a ve kšeftě se otáčí jako čamrda. Po revoluci začal podnikat s nemovitostmi a vydával levicové noviny Nové Bruntálsko. Po prvních úspěších se s rodinou usídlil v obci Karlova Studánka na severozápadě Moravy a z oddaného soudruha je kapitalistický hoteliér.

Pod palcem má krásný hotel Džbán, jehož interiér sice připomíná tak trochu socialistické časy, nicméně o hosty nemá podnikatel nouzi. Čtyřikrát do týdne v něm bývalý estébák dokonce koncertuje.

Mezi místními obyvateli ovšem Zifčák oblíbený není. Zřejmě i proto, že před lety založil se skupinou lidí Sdružení moravsko-slezských podnikatelů a na povrch se dostala informace, že chce vyhledávané moravské koupele ovládnout.

Zifčák se stále rád angažuje ve veřejném životě a již v roce 2010 kandidoval na starostu obce Karlova Studánka. Kandidatura skončila skandálem, neboť čelil obvinění, že do svého hotelu přihlašuje lidi k trvalému pobytu a ti mu pak ve volbách dávají svůj hlas. Podobné podezření se objevilo i v letošních komunálních volbách.

Bývalý “mrtvý student” má evidentně dodnes k mrtvým duším kladný vztah.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru