Senioři jsou z toho rozhodnutí v šoku, důchod jen na určitou dobu!

Důchod dostanete maximálně po dobu 18 až 21 let. Pokud, stařečkové, přežijete déle, máte smůlu. Stát vám už nedá ani korunu. I tak by se dala přeložit informace, kterou i podle nejsilnějších médií republiky poslalo do světa Ministerstvo práce a sociálních věcí, přesněji řečeno jeho nová důchodová komise. Důchod na dobu určitou teď ale experti odmítají. Že jde o šum, tvrdí i místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Například iDnes.cz otiskl text s titulkem „Důchody revidovat co pět let a vyplácet 19 až 21 let,“ navrhuje rezort. Stejnou informaci zveřejnila veřejnoprávní média a další servery. A tak se rozběhla diskuze o tom, jak si lidé budou například v 70 letech hledat práci, nebo zda MPSV příště navrhne, v kolika letech by měli lidé umírat a co bude dělat s těmi, kteří se svévolně budou držet na živu.

Jenže teď nová Odborná komise pro důchodovou reformu tvrdí, že jde o dezinformaci a nesprávné pochopení informací v analýzách komise. „Vůbec to není pravda, došlo k nedorozumění. Odborná komise nemá ještě žádný závěr, akorát bylo zveřejněno několik pracovních materiálů. To, co se objevuje v médiích, není pravda. Byl to komunikační šum,“ reagovala mluvčí komise Markéta Havelková pro ParlamentníListy.cz. „Debatuje se o věkové hranici odchodu věku do důchodu. Jedním z návrhů je, že by hranice byla dynamická, tak jako je to v některých jiných státech. Výše odchodu by se odvozovala od pravděpodobné délky dožití tak, aby se počítalo s tím, že průměrně člověk stráví v důchodu asi dvacet let. I to je ale jen jeden z návrhů, které se diskutují,“ vysvětlila a pro ty, kteří by ještě měli pochybnosti, Havelková dodala: „Pokud by byl někdo v důchodu 30 let, pak by samozřejmě dostával důchod 30 let.“

Předseda komise k situaci uvedl: „Jedním z podkladů, které se staly předmětem diskuzí na dané téma, byla pracovníky MPSV zpracovaná analýza, v jejímž textu najdeme i úvahu o zmíněném možném rozpětí průměrné doby prožité v důchodu. Kromě toho ovšem pracuje komise i s dalšími písemnými podklady a náměty,“ popsal profesor Martin Potůček ve svém tiskovém prohlášení na webu důchodové komise s titulkem: „MPSV nenavrhuje, aby důchod trval 18 až 21 let.“

Že by sociálně-demokratická vláda chtěla šetřit na stoletých stařenkách, odmítla také místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková. „Je to matematika a výpočet, který počítá průměrnou délku dožití. Pokud se někdo dožije 100 let a důchod bude pobírat čtyřicet let, tak ho bude pobírat,“ ubezpečila senátorka. „Hranice odchodu do důchodu by měla být nastavovaná na průměrný věk dožití tak, aby se počítalo s tím, že zhruba člověk odchází do důchodu a pak žije cca 20 let, protože jinak to systémy neutáhnou. Jde o průměrná čísla, nemá to nic společného s individuální délkou pobírání důchodu,“ dodala. Nově nastavený systém, který je v plánu, by měl reflektovat demografickou situaci. Hranice 18 až 21 let je pouze doba, po kterou průměrně lidé pobírají důchod v České republice. Odpověď na další otázku, zda se kvůli novým plánům v souvislosti s důchody dočkáme i zvýšení hranice věku pro odchod do penze, zatím jasné není. Gajdůšková předpokládá, že tento stav rychle nenastane. „Pokud by se zvyšovala délka dožití, tak by se posouvala i hranice, ale teď se nedá tato situace předpokládat,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz Gajdůšková.

Kromě nepochopení se ovšem nabízí také vysvětlení, zda problém skutečně nenastal kvůli zveřejněným materiálům komise, ze kterých novináři vycházeli. „Materiály, ze kterých média čerpala, jsem neviděla. Není to ale první případ, kdy došlo k nepochopení. Není potřeba pátrat po tom, jak to bylo,“ uvedla Gajdůšková. Sama ale zdůraznila: „Bylo by důležité, aby kompetentní místa situaci vysvětlila.“ Pracovní tým Odborné komise pro důchodovou reformu zasedá opět ve čtvrtek a mohl by přinést další nové informace.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru