Vojenské námořní síly zemí NATO se rozmístily po Černém moři

Vojensko-námořní síly zemí NATO se vydaly na Černé moře. V jeho jižní části probíhá cvičení sedmi zemí aliance a Ukrajiny pod názvem „Mořský štít“. A v severní části Britové provádějí společně s Ukrajinci tajné cvičení. Tedy jestli můžeme věřit britskému tisku.

V Černém moři odstartovalo další vojensko-námořní cvičení NATO. Účastní se ho sedm aliančních zemí a Ukrajina. Téměř tři tisíce vojáků, 16 lodí, jedna ponorka a 10 letadel. Nevymýšleli nový název — postaru ho nazvali „Mořský štít” (Sea Shield). Prý zdůrazňuje mírumilovný a výhradně obranný charakter jak přítomnosti natovských lodí u cizích břehů, tak i aliance celkově.

Zdůrazňovat svou mírumilovnost budou natovci v Černém moři do 10.února. Jak je známo, podle Konvence z Montreux vojenské lodě zemí, které nemají přístup k Černému moři — a bez nich manévry nemají smysl — mohou být přítomny v akvatoriu maximálně 21 dní. Účastníci „Mořského štítu” slíbili, že dokáží svou mírumilovnost dvakrát rychleji. A dokazovat to tady rozhodně musí.

Vždyť není jasné, co měl na mysli Donald Trump, když říkal, že NATO není připraveno k reálným výzvám typu terorismu, a USA utrácejí ohromné peníze, zapojují se „do těchto nepotřebných evropských záležitostí” a do ukrajinského příběhu. Mimochodem, podle údajů průzkumu „Sputnik.Názory”, provedeného na objednávku informační agentury a rádia Sputnik, pouze 48% Američanů souhlasí s tvrzením, že Evropská unie potřebuje k ochraně před vnějším nebezpečím USA a NATO.

Ještě jedna země — věrná opora NATO — držet „Mořský štít” nebude: vystoupí sólově. Poprvé od konce Druhé světové války Británie vyslala do Černého moře svou bojovou loď — pýchu a krásu britského vojenského námořnictva, torpédoborec HMS Diamond. Událost sama o sobě dost symbolická. Co v daném případě symbolizuje, vysvětlil ministr obrany Velké Británie Michael Fallon.

Podle jeho slov Londýn tímto způsobem „vysílá jasný signál, že jsme se zavázali k ochraně míru po celém světě a podpoře suverenity, nezávislosti a územní integrity Ukrajiny”. Pokud budeme věřit britskému tisku, Diamond dostal úkol zajistit ochranu pro 650 britských námořních pěšáků, kteří, jak se uvádí, se účastní jakéhosi „tajného cvičení” na Ukrajině. Údajně něco učí Ukrajince.

Je fakt, že není jasné, jak nenápadně dopraví na „tajné cvičení” celý batalion námořní pěchoty. Ale to není to nejdůležitější. Pro premiérku Velké Británie Theresu Mayovou je nejdůležitější efektivní demonstrace síly. Právě tak pokřtila misi Diamond’а v Černém moři. Jak je vidět, Mayová se rozhodla naznačit voličům, že teď je Británie opět „vládkyní moří”. Aby daňoví poplatníci byli hrdí a neptali se, kam jdou jejich penízky. Proto je zřejmě i cvičení tajné.

Mimochodem, na cvičení „Mořský štít” Ukrajina poslala pouze své námořníky. Povozit se na cizích plavidlech. Vlastní lodě k demonstraci jednoty s NATO Kyjev neměl.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru