Imigranti rozpoutali v Itálii násilí: „Nejsme zvířata a zasloužíme si větší práva“

V talianskej Florencii už vyše dva týždne zúria nepokoje imigrantov po tom, čo ich pôvodná ubytovňa vyhorela. Úrady síce imigrantom ponúkli iné ubytovanie, to však nezodpovedá štandardom imigrantov, ktorí vyhlasujú, že nie sú zvieratá a majú viac práv než ostatní ľudia, preto chcú lepšie bývanie.

Nepokoje vyvolali somálski imigranti útočiaci na policajtov. Asi stovka Somálčanov sa pred prefektúrou dožadovala nového bývania. “Nie sme návštevníci, chceme skutočný domov,” žiadali.

Provizórne bývanie, ktoré im úrady ponúkli, ale neprijali a nakoniec obsadili dom na ulici via Silvio Spaventa, ktorý je vo vlastníctve talianskych jezuitov. Informoval o tom portál Globe 24.

Jezuiti zatiaľ proti svojim nevítaným návštevníkom nerobia žiadne kroky a dúfajú, že sa situácia nejako vyrieši.

Jedného z imigrantov, ktorí obsadili dom Jezuitov, vyspovedal taliansky denník La Nazione. Podľa imigranta on aj jeho spolubyvajúci požadujú lepšie a stabilné bývanie. To, čo im bolo ponúknuté, považuje za nedôstojné, navyše by to bolo len riešenie na niekoľko dní.

“Nie sme zvieratá, ktoré je možné prehadzovať z miesta na miesto každé dva mesiace. Sme utečenci a máme viac práv ako druhí, “povedal somálsky imigrant.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru