Je to tady! Slovenští vojáci jdou do konfliktních zón

Slovenští vojáci míří do konfliktních zón. “Většina společnosti je však vůči přítomnosti slovenských vojáků v zahraničí skeptická, a to zejména kvůli velmi neúspěšnému výsledku dosavadních intervencí Západu v cizích zemích,” řekl Sputniku Branislav Fábry, odborný asistent katedry teorie práva a sociálních věd Univerzity Komenského v Bratislavě.

Nedávno byli slovenští vojáci vysláni do zahraničních misí: na Kypr a do Afghánistánu. Panuje ve slovenské společnosti shoda o působení příslušníků ozbrojených sil v zahraničí?

Na Slovensku nepanuje všeobecná shoda o působení příslušníků ozbrojených sil v zahraničí. Existuje tu malá skupina občanů, která vyslání slovenských vojáků do zahraničí podporuje a dostává široký prostor v médiích.

Většina společnosti je však vůči přítomnosti slovenských vojáků v zahraničí skeptická, a to zejména kvůli velmi neúspěšnému výsledku dosavadních intervencí Západu v cizích zemích. Silný nesouhlas v současnosti vyvolává vyslání slovenských vojáků do pobaltských států, které zvyšuje napětí ve vztazích s Ruskem.

Jak se sám stavíte k působení slovenské armády v zahraničí?

Existují různé formy působení slovenských vojáků v zahraničí. Pokud jde o působení v rámci mandátu Rady bezpečnosti OSN, vnímám ho pozitivněji než například v rámci vojenských operací NATO.

Protože však mnohé operace, kterých se účastnili i slovenští vojáci, nedopadly velmi přesvědčivě, například Irák či Afghánistán, jsem pro celkově restriktivní přístup při vysílání slovenských vojáků do zahraničí.

Byl byste pro, aby byli slovenští vojáci nasazeni do “horkého” válečného konfliktu?

Především je nutné udělat vše proto, aby k žádným “horkým” konfliktů s účastí Slovenska nedošlo. Pokud se ale podobnému vývoji nepodaří zabránit, mnohé by záviselo na druhu konfliktu.

Nesouhlasím s účastí v jakékoli agresivní válce v zahraničí, nasazení slovenských vojáků do obranné války však principiálně neodmítám. Pod pojem obranná válka ale nezařazuji automaticky to samé, co za obrannou válku označí slovenská vláda.

V současnosti je totiž obvyklé, že se za obrannou válku označují také intervence v zahraničí. Není to tak dávno, co jsme se “bránili” na Blízkém východě. Pokládám za nevhodné, abychom pojem obranné války nadále takto diskreditovali.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru