útoky uprchlíků

Migranti v Evropě trpí? Řežou se, berou drogy, pokouší se o sebevraždu

Ačkoliv je teď kvůli sporům dohoda Turecka a Evropské unie o uprchlících v ohrožení, stále je terčem kritiky nevládních neziskových organizací. Skupiny, které migrantům věnují, varují, že mnozí se kvůli špatným podmínkám a pocitům zoufalství sebepoškozující a dokonce se pokouší spáchat sebevraždu.

Server Al Jazeera s odvoláním na mezinárodní záchranný výbor (IRC), norskou Radu pro uprchlíky (NRC) a Oxfam uvádí, že kvůli dohodě je pro uprchlíky „nemožné“, aby našli útočiště v Evropě. V Řecku pak navíc zranitelné osoby, z nichž některé trpí vážnými psychickými chorobami, uvízly v táborech.

Neziskovky varovaly, že dohoda vystavila uprchlíky riziku zneužívání a obvinily Evropu, že nastavila nebezpečný precedent. „Dohoda EU s Tureckem je jako hraní rulety s budoucností těch nejzranitelnějších. Pro ty, kteří potřebují v Evropě hledat útočiště, se tato mise stala nemožnou,“ uvedl Panos Navrozidis, ředitel IRC v Řecku.

V samostatné zprávě vydané ve čtvrtek skupiny Save the Children a Lékaři bez hranic (MSF) uvedly, že uprchlíci, kteří uvízli v řeckých táborech, a to včetně dětí mladších než devět let, se často řežou, pokouší se o sebevraždu a užívají drogy, aby se vyrovnali s jejich „nekonečným utrpením”.

Nevládní organizace tvrdí, že v táborech jsou na vzestupu pocity úzkosti, deprese a agresivita. Zdůraznily také, že duševní zdraví migrantů se „rychle zhoršuje vzhledem k podmínkám vzniklým v důsledku této dohody”.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru