Angela Merkelová

Trump Merkelové: Spolupracujme, ale musí to být výhodné pro Ameriku

Německá kancléřka Angela Merkelová mluvila po návštěvě v Bílém domě o přátelské atmosféře, ačkoliv kamery mezitím ukazovaly velmi mrazivé momenty.

Diplomacie, to není pravá parketa Donalda Trumpa, píše německý Focus. Donald Trump potvrzuje to, co sliboval ve volební kampani: Amerika je na prvním místě, pokud to partneři budou akceptovat, tak je to v pořádku, pokud ne, tak se nedá nic dělat.

Během návštěvy německé kancléřky dal Donald Trump jednoznačně najevo, že není ochoten dělat ústupky. Tento dojem potvrdil i na tiskové konferenci.

Merkelová naopak mluvila o přátelské atmosféře, zdůraznila intenzivní přátelské vztahy z minulosti a ukázala pochopení, že dohody musí brát v úvahu zájmy obou stran.

Trump obhajoval restriktivní imigrační politiku na rozdíl od Angely Merkelové. Americký prezident také řekl, co mají oba společného, že oba dva byli odposloucháváni Obamovými zpravodajskými službami.

Zdá se ale, že Merkelové vyšel plán: nalákat Trumpa na obchodní vztahy, kde se snažila ukázat hodnotu německé ekonomiky pro americký trh.

V závěru článku se píše, že tento nový americký prezident je přirozeným přítelem Němců. Jeho vláda, ale nevěnuje svoji pozornost pro omezení nebo potřeby spojenců. Pro německou kancléřku to znamená, že musí být ještě vytrvalá a trpělivá, protože vztahy jsou i nadále napjaté.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru