6 zásadních důvodů, proč v létě nevyhazovat melounové slupky

Meloun je velmi dobré ovoce, zvláště pak v letních měsících velmi dobře osvěží a dodává potřebné vitamíny.

Tato zelenina, ano zelenina, ačkoli ho chápeme jako ovoce, obsahuje na 98% vody. Obsahuje zdravé množství vitamínu C, vitamínu A, hořčíku, draslíku a dalších základních živin.

Jde o nejoblíbenější růžové ovoce. Disponuje také slupkami, které obvykle končí v odpadcích nebo v kompostu. Ovšem to je škoda, protože právě zelené melounové slupky mohou velmi pomoci.

Přinášíme několik důvodů, proč byste neměli vyhazovat slupky od melounu a dále je využít:

#1 Zvýšení libida

Některé výzkumy poukazují na to, že melounové slupky mohou pomoci mužům s mírnou až středně těžkou erektilní dysfunkci. Mužské libido pomáhá díky citrulinovým aminokyselinám.

Ty se soustřeďují do kůže. Určitá studie ukázala, že L-citrulin může zlepšit erekci bez mnoha vedlejších účinků, které mohou být spojeny s Viagrou.

#2 Krevní tlak

Jestliže vás nabádá váš lékař ke snížení krevního tlaku, pak snězte meloun a to celý i se slupkou. Některé výzkumy ukazují, že meloun disponuje doplňky, které mají schopnost kontrolovat krevní tlak u obézních lidí.

Meloun je také potenciálním diuretikem, které se často předepisuje pro lidi s vysokým krevním tlakem.

#3 Úbytek váhy

Opět zde vstupuje do hry citrulin. Studie prokazují, že konzumace citrulinu vede k menšímu přibývání na váze a to až o 30%. Citrulin v kůži může vést ke snížení únavy svalů, což pomáhá prodlužovat dobu trvání tréninku a na oplátku pomáhá lépe řídit hmotnost.

#4 Bojuje proti volným radikálům

Podle časopisu Journal of the Science of Food an Agriculture je možno najít sloučeniny citrulinu v melounové kůře. Ty pomáhají v těle vyhnat volné radikály. Pomáhá zajistit ochranu srdce a imunity, škodlivé toxiny pomáhá dostat z těla.

#5 Zdravá prostata

Meloun je vynikajícím zdrojem pro lykopen, což je antioxidant, který pomáhá odvrátit rakovinu prostaty. Je nutný další výzkum, který by stanovil konkrétní vztah mezi lykopenu a prevencí rakovinu. Močopudné vlastnosti melounu mohou také pomáhat udržovat močový trakt.

#6 Zdraví pro oči

Melounová šťáva prospívá zdraví vašich očí. Meloun je vynikajícím zdrojem pro beta-karoten.

Disponuje kombinací vitamínu A, vitamínu C a dalších živin, které jsou nezbytné pro lidské tělo a mohou udržovat vaše oči zdravé.

Jak jíst melounovou kůru? Jednoduše si vyberte organický meloun, přidejte jej do vašeho smoothie nebo prostě jen a jednoduše kousejte do bílé části kůry.

Vyzkoušejte i vy konzumaci melounové slupky a uvidíte, jak to prospěje vám a vašemu zdraví!

(KPa, Alternavnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru