Důležité informace pro všechny kuřáky! Co po 31. květnu nesmíte dělat?

Tzv. “protikuřácký zákon” vstoupí v platnost poslední květnový den. Podívejte se, co všechno zákon upravuje a jak omezuje konzumenty alkoholu a kuřáky. Elektronické cigarety si v restauraci lze zapálit, stejně tak zákaz neplatí pro vodní dýmky. Alkohol a cigarety si nekoupíte v nemocnicích.

Už za 12 dní začne platit novela protikuřáckého zákona. Co bude od 31. května pro kuřáky tabu a na co si dát pozor? Připravili jsme pro vás přehled opatření, jež s sebou “protikuřácký zákon” nese.

1. PRODEJ TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ

Cigarety a další kuřácké pomůcky si budete moci koupit pouze v prodejnách, které se specializují na prodej těchto výrobků, v potravinách, v trafikách, hospodách, stáncích “s pevnou konstrukcí”. Cigarety si nebudete moci koupit v nemocničních zařízeních, byť by jejich součástí byly stánky s občerstvením, ve školách, v zařízení sociálně-právní ochrany dětí, na akcích určených pro osoby mladší 18 let, v dopravním prostředku veřejné hromadné dopravy s výjimkou letadel, v prodejnách se sortimentem určeným převážně pro osoby mladší 18 let. Cigarety nepůjde zakoupit ani v automatech, leda že by byly uzpůsobené tomu, že dokáží vyloučit jejich prodej osobám mladším 18 let.

Co se týče zákazu prodeje tabákových výrobků v areálu zdravotnických zařízení, EuroZprávy.cz zajímalo, zda se zákaz bude týkat i stánků a obchůdků v celém areálu nemocnice. Například fakultní nemocnice Motol má v rámci svého areálu řadu takových zařízení.

“Zákaz prodeje tabákových a souvisejících výrobků se nebude vztahovat na vnější prostory kolem zdravotnického zařízení, např. park ve venkovním areálu přiléhajícímu ke zdravotnickému zařízení. Nutno však podotknout, že zákon nebrání tomu, aby poskytovatel zdravotních služeb zakázal prodej tabákových a souvisejících výrobků v celém areálu souvisejícím se zdravotnickým zařízením,” doplnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

2. ZÁKAZ KOUŘENÍ A POUŽÍVÁNÍ E-CIGARET, VODNÍ DÝMKY

Kuřák si nebude moci zapálit v:

ve vnitřním prostoru přístupném veřejnosti

na nástupištích a čekárnách veřejné dopravy

v tranzitním prostoru mezinárodního letiště

v dopravních prostředcích veřejné dopravy

ve zdravotnickém zařízení v výjimkou vyhrazeného místa na psychiatrickém oddělení nebo zařízení pro léčbu závislostí

ve školách a na pracovištích věnujících se péči o děti

u dětských hřišť a sportovišť, ve vnitřním prostoru všech sportovišť

uvnitř kin, divadel, koncertních a sportovních hal a v dalších vnitřních prostorech po dobu pořádání kulturních a tanečních akcí

v restauracích a jídelnách, s výjimkou užívání vodních dýmek

v zoologických zahradách s výjimkou vyhrazených míst

Používání elektronických cigaret je v případě posledních dvou bodů povolené.

3. ZÁKAZ PRODEJE ALKOHOLU

Alkohol koupíte jen v potravinách, restauracích a jídelnách, vinárnách, hotelech a penzionech, stáncích s občerstvením a stáncích na nádražích či letištích. Lahev vína si ale nebudete moci koupit v prostorách, které platí i pro zákaz prodeje cigaret. Výjimku tvoří pořádání veřejných sportovních akcí, kde lze zakoupit alkohol s obsahem do 4,3 % ethanolu, ale také víno. Výjimku mají také gastronomické školy a školské prostory, které v danou chvíli neslouží účelu vzdělávání. Hospodští by neměli nalít sklenku alkoholu ani osobám, které už jsou “zjevně ovlivněné alkoholem nebo jinou návykovou látkou”.

4. PŘÍLEŽITOSTNÝ PRODEJ ALKOHOLU

Kde bude možné zakoupit alkohol, s výjimkou lihovin (od 15 % ethanolu), příležitostně?

ochutnávky vína a zkvašených hroznových moštů, farmářské a tradiční trhy kulturní a taneční akce

Lihoviny lze prodávat pouze na ochutnávkách lihovin, farmářském a tradičním trhu a taneční a jiné kulturní akci.

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek začne platit už poslední květnový den, nikoliv až 1. června. 31. květen je totiž Světovým dnem bez tabáku. Dodržování zákona by podle ministerstva zdravotnictví měly hlídat obce, orgány ochrany veřejného zdraví, Policie ČR a městská a obecní policie.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru