Výzkum rasismu v Evropě: Nejhůře dopadla Česká republika

Unikátna mapa znázorňujúca mieru rasizmu v jednotlivých krajinách Európy ukazuje , že najrasistickejšia je Česká republika. Slovensko však tiež na tom nie je najlepšie a spolu s ďalšími východoErópskymi krajinami svieti na červeno. Naopak najmenej rasistické sú Škandinávske krajiny, západná Európa a niektoré krajiny na Balkáne.

Mapa Európy ukazuje mieru implicitného rasizmu – ako ľahko ľudia z rôznych krajín spájajú čierne tváre s negatívnymi myšlienkami.

Výskum bol vypracovaný Harvardskými pracovníkmi na údajoch, ktoré získali od 288 076 bielych Európanov, v rokoch 2002 až 2015. Informoval o tom portál metro.co.uk.

Modrá farba na mape znázorňuje nízku úroveň rasovej zaujatosti a červená ukazuje vysokú úroveň. Čím je červená farba tmavšia tým je daná krajina rasistickejšia.
Podľa tohto výskumu je najrasistickejšou krajinou Česká republika. Za ňou nasleduje Litva, Bielorusko, Ukrajina, Moldavsko , Bulharsko a Taliansko. Slovensko je podľa tohto výskumu ôsma najrasistickejšia krajina Európy.

Naopak najmenej rasistická krajina Európy je podľa týchto údajov Srbsko, nasleduje Slovinsko, Bosna a Hercegovina, ďalej sú to Škandinávske krajiny, Veľká Británia , Holandsko, Nemecko a iné krajiny západnej Európy.

Je však otázne či rasistický nie je práve tento výskum, keďže bol skúmaný výlučne na bielych ľuďoch a teda výskumníci sa držali stereotypu, že rasisti môžu byť len belosi. Prečo neexistujú žiadne výskumy z Afrických krajín ako vnímajú černosi belochov? Majú tieto výskumy u ľuďoch bielej pleti vyvolať pocit viny následkom ktorej sa podvolia multikultúrnej spoločnosti?

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru