Za žádných okolností ji neničte: Jedná se o jednu z nejléčivějších bylinek

Lidé používají tuto bylinku již od dávných dob jako výborný přírodní lék. Obsahuje mnoho vápníku, betakarotenu, vitamínu K, také vitamínu C a dalších hojivých látek. Mezi některé z jejích medicínských vlastností patří: antimikrobiální, stahující, antihistaminové, protizánětlivé, odhleňovací, diuretické a zastavující krvácení. Rostlinka, o které mluvíme se nazývá jitrocel.

U nás je pro léčbu známější jitrocel kopinatý, avšak výborné léčivé vlastnosti má i běžný jitrocel širokolistý.

Jeho listy můžete konzumovat přímo nebo si je přidávat do různých salátů. Jelikož jitrocel má protizánětlivé účinky, je výborným prostředkem i na snižování bolestí a svědění vyplývajících z různých kožních onemocnění. Listy jitrocele jsou vynikající na menší poranění kůže, kousnutí hmyzem, vředy, vyrážky a jiné podráždění pokožky.

Ve formě čaje, tinktury nebo sirupu je zase vhodný na kašel a záněty průdušek. Léčba respiračních potíží pomocí jitrocele V Bulharsku byly provedeny 2 klinické studie. Zdokumentovaly, že jitrocel je vysoce účinný na chronickou bronchitidu. Tato bylinka působí jako silný odhleňovací – podobně jako glycerin nebo pektin, které jsou běžné ingredience většiny kapek a sirupů proti kašli.

Látky obsažené v jitrocelu uvolňují podráždění a nepohodlí tím, že vytvářejí kolem nemocných sliznic ochranný povlak. Podpora zdravých kostí, zraku a imunity Listy jitrocele obsahují vysoké množství vitaminu C. Všichni víme, že tento vitamín je klíčový pro optimální činnost imunitního systému. Navíc, jeho listy mají vysoký podíl vitamínu A.

Ten je důležitý pro zdraví očí a předchází věkem podmíněné makulární degeneraci, která je častou příčinou slepoty. Obsah vápníku, hořčíku a vitaminu K zase přispívají k prevenci před osteoporózou. Jitrocel však účinkuje i na mnohé další onemocnění než jen ty, které byly dosud jmenované. V knize Materia Medica od Dr. Finley Ellingwoodové z roku 1919 se píše, že dokáže pomáhat s onemocněními jako jsou všechny kožní problémy a uštknutí, onemocnění krve, úrazy, infekční onemocnění, ženské potíže a otrava rtutí. Podle portálu Life Advancer je jitrocel pro naše tělo všelékem a dokáže vyléčit vše od trávicích potíží, přes menstruační křeče, kožní problémy až po artritidu a revmatické bolesti.

Budete potřebovat následující ingredience:

2 čajové lžičky čerstvé nebo 1 lžičku sušené směsi jitrocelového kořene, listů a semínek
1 pohár (2 až 2,5 dcl) vařící vody

Zalijte jitrocelovou směs vroucí vodou, překryjte pokrývkou a nechte louhovat 10 minut.

Pak čaj sceďte a pokud chcete, přidejte do něj lžičku medu. Čaj užívejte 2 až 3 krát denně do zlepšení zdravotního stavu nebo vymizení vašich zdravotních problémů.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru