USA

Vozidla U. S. Army prověřují v šesti proudech české dálnice a řidiče

Ministerstvo obrany na svém webu uveřejnilo, že od čtvrtka 27. do pondělí 31. července 2017 jsou přes území České republiky naplánovány postupné návraty části jednotlivých prvků logistického zabezpečení U.S. Army ze cvičení Saber Guardian 2017 v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku.

Tisková zpráva Ministerstva obrany z 28.července 2017 názvaná Logistici americké armády se přes Českou republiku vrací ze cvičení Saber Guardian informaci o přesunech americké bojové techniky ještě doplňuje dalšími podrobnostmi …

V této fázi přesunů se bude jednat o průjezd šesti proudů logistické techniky. Vždy půjde o konvoj čítající do dvaceti vozidel a do padesáti vojáků. Na území České republiky zamíří na hraniční přechod Břeclav a tam naše území opustí vždy následující den na hraničním přechodu v Rozvadově. Při přesunech budou v maximální míře využity dálnice a rychlostní komunikace – D2, D1, D0 a D5.

Přesunové proudy budou na trase doprovázet vozidla Vojenské policie v součinnosti s Policií České republiky. Jednotky americké armády budou odpočívat v zázemí posádky Rančířov. Během přesunů nejsou plánovány ukázky pro veřejnost.

Průjezdy konvoje:

Ve dnech 27. – 28. července jsou plánované dva přesuny.
Ve dnech 28. – 29. července jsou plánované dva přesuny.
Ve dnech 29. – 30. července je plánovaný jeden přesun.
Ve dnech 30. – 31. července je plánovaný jeden přesun.

Všechny přesuny budou vjíždět na území České republiky přes hraniční přechod Břeclav na dálnici D2 vždy v odpoledních až večerních hodinách.

Přesun vojenské techniky z Německa do s Českem sousedních zemí směrem tam už 30. června 2017 prověřil trpělivost účastníků silničního provozu a v kolonách z toho vzešly desítky logických dotazů.

Jeden za všechny na svém facebookovém profilu napsal i kandidát do Sněmovny Adam Važanský (ODS), který se logicky tehdy zeptal … “Škoda, že nepíšou proč je nenaloží na několik zvláštních vlaku a neprofrči ČR za par hodin.”

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru