Co vám vaše nehty mnohdy povědí o vašem zdraví!

Vzhled nehtů je nejen estetická záležitost, ale nehty jsou také ukazatelem našeho zdraví. Podivná barva, tvar nebo křehkost nehtů může být ukazatelem mnoha nemocí.

Nehty, které jsou součástí našeho těla, nemají přímé krevní zásobování. Jsou složeny z proteinu zvaného keratin. Když naše nehty náhle změní barvu nebo se stanou extrémně suchými a křehkými, měli bychom to brát jako varování před zdravotním problémem.

Vzhled nehtů

Vzhled nehtů lze řadit do třech kategorií: barva, tvar a struktura nehtů.

Tvar nehtů se liší od člověka k člověku. Pokud jsou vaše nehty zkroucené, je to známka srdečních problémů a dýchacích cest. Nedostatek vitaminu B12 může způsobit naopak ploché a tenké nehty.

Dalším znakem možných zdravotních problémů je textura nehtů. Lidé to téměř nikdy neberou vážně, může to však být varovným signálem pro některé změny ve vašem zdravotním stavu. Vertikální linky na povrchu nehtů jsou známkou fyzického a psychického stresu.

Pokud je povrch nehtu zvlněný, může to být známka psoriázy nebo zánětlivé artritidy. Suché křehké nehty mohou být spojeny s onemocněním štítné žlázy.

Normální barva nehtů je světle růžová, i když pro některé lidi může být tmavší.

Bledé nehty mohou být známkou závažného onemocnění, jako jsou: onemocnění jater, anémie nebo městnavé srdeční selhání.

Bílé nehty – pokud jsou nehty bílé s tmavými okraji, může to být kvůli jaterním problémům jako je například hepatitida.

Dalším znakem problémů s játry jsou zažloutlé nehty.

Bílé skvrny na nehtech mohou být známkou nedostatku zinku nebo železa . Navíc jiné příznaky, které mohou ukázat, že trpíte nedostatkem zinku, jsou vypadávání vlasů nebo snížená imunita.

Žluté nehty – plísňová infekce je jedním z nejčastějších důvodů žlutých nehtů. V některých případech žluté nehty indikují vážnější onemocnění, jako je těžké onemocnění plic, psoriáza nebo cukrovka a onemocnění štítné žlázy.

Modravé nehty – nehty s modravým odstínem mohou být znamením, že tělo nedostává dostatek kyslíku. Mohlo by to také znamenat infekci plic. S výskytem modrých nehtů jsou spojeny některé srdeční problémy.

Vyvážená strava je pro zdraví důležitá. Potraviny bohaté na dusičnany jsou nezbytným předpokladem pro zdravé tělo. Proto věnujte pozornost správně vyvážené stravě. Jezte čerstvou zeleninu, pijte hodně vody a naučte se jíst čerstvý salát jako přílohu ke každému jídlu.

Co je třeba jíst pro zdravé nehty?

– Dostatek bílkovin pomocí obilovin, luštěnin, ořechů, semen a ovsa
– Vitamíny z ovoce a zeleniny
– Minerály z brokolice, ryb a cibule

Tento článek má především informační charakter, proto doporučujeme, aby nebyl používán pro vlastní diagnostiku.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru