Zde je důvod, proč byste měli před spaním sníst trochu soli a cukru

I když odborníci doporučují snížit příjem soli, malé množství soli zmírňuje bolesti hlavy, posiluje imunitu, zvyšuje energii, vyrovnává hladinu serotoninu a elektrolytů v těle a poskytuje mnoho dalších výhod.

Měli byste být ale opatrní ohledně množství soli a cukru, které jíte během dne, protože mohou poškodit vaše zdraví.

To však jistě neznamená, že jak sůl tak cukr neposkytují jisté přínosy pro zdraví.
Podle Matta Stonea, amerického vědeckého výzkumníka a autora několika knih o výživě a metabolismu, má kombinace cukru a soli velký vliv na vaše zdraví.

Znamená to, že správné množství této kombinace může poskytnout insomniakům (těm, kteří trpí nespavostí) něco, co zoufale potřebují, ale nemohou dostat – kvalitní spánek. Jak je tohle možné?

Cukr a sůl se chovají jako „baterie“ pro vaše buňky: glukóza poskytuje přímé dodávky paliva do mitochondrií a rovnováha sodíku v intersticiální tekutině zajišťuje správné buněčné dýchání a tvorbu energie.

Obě potraviny jsou silné výživné nástroje, které vám pomohou zvládnout stres – cukr signalizuje tělu, aby zastavil produkci stresových hormonů, které ovlivňují váš metabolismus a udržují vás v noci vzhůru.

Sůl je také důležitá pro udržení homeostatických podmínek, při nichž adrenalin nevychází zpod kontroly.

Pokud si tedy zapamatujete, že používání těchto živin vám může pomoci zmírnit stres, neměli byste je považovat za nezdravé nebo hrozivé.

A NE, cukr nezpůsobuje hyperaktivitu. To je skutečný mýtus. Když se používá jako terapeutický prostředek, má opačný účinek.

Pokud se tedy často probouzíte mezi 2 a 4 hodinou ranní s pocitem, že vám adrenalin cirkuluje v těle a udržuje vás vzhůru, kombinace cukru a soli může být pro vás opravdovým řešením.

Tato slaně sladká kombinace poskytne rovnováhu a optimální funkci stresového hormonu, vysvětluje Matt Stone.

Jak to udělat?

Postup a ingredience

Podle Matta Stonea byste měli smes užít v poměru: jedna část soli a 5 dílů cukru.

Pro optimální výsledky použijte nerafinovanou mořskou nebo himalájskou sůl a vysoce kvalitní přírodní hnědý cukr. Pokud nemáte žádnou z těchto, neváhejte použít bežnou sůl i cukr.

Dávkování

Směs udržujte v nádobě. Tento „prášek“ můžete používat po dlouhou dobu. Užívejte množství rovné 5 lžícím cukru a jedné lžíce soli.

Užívání

Směs užijte před tím, než půjdete do postele nebo když se probudíte v noci. Vezměte nádobu se směsí a pomocí čajové lžičky nebo prstů směs vložte pod jazyk a nechejte roztát.

Jak říká Matt Stone, tento „magický spací prášek“ vám pomůže bojovat proti nespavosti, stejně jako drogy!

Závěr

Dobrou noc. A až se probidíte, budeme rádi, když se s námi podělíte o vaši zkušenost, a že budete tento článek sdílet všem, kteří trpí dlohodobou nespavostí. Jistě jim tím pomůžete.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru