Blahová: “Je to rasismus, když se na medzinárodní adopci posílají jen romské děti!”

Poslankyňa za stranu SaS Natália Blahová dostala list s vyjadrením štátnej inštitúcie, že na medzinárodnú adopciu sú posielané len “rómske deti”.

Blahová na svojom facebookovom statuse zverejnila odpoveď riaditeľky Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrey Císarovej: “Na medzinárodnú adopciu sú odporúčané len deti, ktoré majú rómsku etnicitu a o ktoré na Slovensku nie je záujem”.

Blahová zvýraznila to, že Císarová napísala slovo “LEN” veľkými písmenami a zareagovala vyjadrením, že ide o “rasizmus v plnej nahote”, ak “štátna inštitúcia prostredníctvom svojho štatutára bez škrupúľ priznáva, že na medzinárodnú adopciu posiela len rómske deti”. Dodala, že okamžite napíše podnet na generálnu prokuratúru.

Splnomocnenec pre Rómov Ábel Ravasz (Most-Híd) pre Denník N hovorí, že ho komunikácia prekvapila a “s takouto neformálnou praxou sa nedá súhlasiť” a malo by to preveriť ministerstvo práce. To však odkázalo, že vyjadrenie pani Císarovej ani jeho kontext nepozná.

Podľa topky.sk Císarová tvrdí, že inak ani konať nemôže, pretože “centrum si deti nemôže vyberať, prídu mu iba spisy detí, ktoré na Slovensko nikto nechce, ktorými sú len rómske deti”.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru