Assange vyzval k vyloučení Španělska z Evropské unie!

Zakladatel Wikileaks Julian Assange vyzval předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera k vyloučení Španělska z EU za „jasné porušení“ článku 2 Lisabonské smlouvy.

„Drahý Jean-Claude Junckere. Je toto „úcta k lidské důstojnosti, svobodě a demokracii?” Uveďte do činnosti Článek 7 a zbavte Španělsko členství v Evropské unii za jasné porušení Článku 2,” napsal Assange na Twitteru.

Očividně tak reagoval na brutální policejní zásahy proti Kataláncům bránící volební urny, hlasovací lístky a volební místnosti v průběhu referenda o nezávislosti. Madrid považuje referendum za nezákonné a všemi prostředky se mu pokusil zabránit. Výsledkem ovšem je nejméně osm set zraněných lidí. Podle Assange navíc policie zabavila 700 tisíc hlasovacích lístků. Referenda se zúčastnilo 2,3 milionů z celkových 5,3 milionů obyvatel Katalánska. Přičemž 90% zúčastněných hlasovalo pro nezávislost.

Předtím Assange označil situaci v Katalánsku v souvislosti s referendem o nezávislosti za „první internetovou válku ve světě.“

Článek 2 Lisabonské smlouvy o EU stanoví, že Unie je založena na respektování lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, včetně práv příslušníků menšin.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru