Šéf českého Útvaru rychlého nasazení: “Kajínek byl zdatný soupeř, měli jsme pokyny nezabít ho.”

Dlhoročný veliteľ Útvaru rýchleho nasadenia (URNA) v Česku, Libor Lochman, bol nedávno vymenovaný za generála. Pri tejto príležitosti poskytol českým médiám zaujímavý rozhovor, kde si zaspomínal aj na december 2000 a náročnú akciu zatýkania vraha Jiřího Kajínka.

Lochman priznal, že išlo o jeden z jeho najnáročnejších zásahov. “Väčšinou, keď robíme zákroky, tak tí ľudia sú v šoku, takže sa pomočia, niekedy pokakajú. Aj tvrdí chlapi stuhnú. Ale Kajínek bojoval do poslednej chvíle, a keď videl, že je koniec, tak povedal: ,Chlapi, dobrý, vzdávam sa.’ My sme ho vyrušili, keď pravdepodobne spal, ale stihol sa pripraviť a čakať pri dverách s pištoľou. Snažil sa bojovať,” spomínal veliteľ útvaru.

“Keď už sme vedeli, kde je a pripravovali sme sa na zásah, tak nám vtedajšie vedenie kládlo na srdce:, Pokiaľ možno ho nezastrelte, pretože ľudia by si mysleli, že sme to urobili schválne,” povedal v rozhovore pre iDnes.cz.

Kajínka opísal ako manipulátora, ale zdatného súpera, ktorý pri dolapení držal pištoľ. Zasahujúci policajti ho preto mohli zastreliť.

Okrem iného Lochman prezradil, že v súčasnosti nie je jednoduché nájsť vhodných kandidátov do špeciálnych policajných jednotiek.

“Fyzická kondícia ide hrozne dole. Keď sa k nám prihlási človek, ktorý urobí tri zhyby, a ja ich ako riaditeľ urobím dvadsaťpäť až tridsať, a to som úradník, tak si hovoríte, prečo to robí?” opísal v rozhovore elitnej policajt.

Konkurz, ktorým musia záujemcovia o prácu v URNA prejsť, označuje za peklo. Adepti za šesť dní prejdu 250 kilometrov a spia dve tri hodiny denne. “Nesú batoh ťažký pätnásť kilogramov a nesú samopal vzor 58. Lenže nemajú popruh, takže ho zvierajú stále v ruke. To je fakt strašné. Deptáme ich psychicky aj fyzicky… Za každú chybu robia drepy, a to všetko stále dookola. Dostávajú sa na dno psychicky i fyzicky,” uviedol Libor Lochman.

URNA podľa Lochmana uskutočňuje za rok približne štyridsať zásahov. V útvare pracuje vyše sto ľudí. V poslednej dobe je ale ťažké podľa jeho slov nachádzať schopných záujemcov.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru