Merkelová a ostatní představitelé EU doufají, že Babiš nebude jako Orbán

Babiš si myslí, že jeho predchodca Bohuslav Sobotka nemal v EÚ dostatočný vplyv a nedokázal obhajovať české záujmy.

Na summite lídrov štátov Únie, prvom summite Andreja Babiša v pozícii českého premiéra, sa hovorilo o migračnej kríze. Babiš zopakoval české odmietanie povinných utečeneckých kvót, no zároveň povedal, že Česko v duchu európskych humanitárnych tradícií súhlasí s tým, že skutoční utečenci utekajúci pred vážnym nebezpečenstvom si pomoc naozaj zaslúžia, píšu české Hospodářské noviny. V predvolebnej kampani tvrdil, že väčšina utečencov smeruje do Európy len za lepším životom a nehrozí im žiadne nebezpečenstvo.

Nový český premiér zároveň ubezpečil predstaviteľov EÚ, že Česko bude pod jeho vedením „aktívnym a konštruktívnym partnerom“. Pre európskych predstaviteľov je Babiš „veľkou neznámou“, ale dúfajú, že „nezaujme tak ideologicky vyhranený postoj, ako vodcovia Poľska a Maďarska“. „Babišove postoje k utečencom nebudú nijak prekvapujúce, Česko bude odmietať povinné kvóty, rovnako ako ich odmietalo za premiéra Sobotku,“ povedal Steven Blockman z výskumného inštitútu Centre for European Policy Studies.

„Pre mňa je to ďalšia veľká skúsenosť, ďalší zážitok,“ povedal Babiš o jeho prvom summite. Babiš, rovnako ako jeho predchodca, odmieta zavedenie nových povinných kvót na prijímanie utečencov, ktorých v ich krajine hrozí nebezpečie. Komisia tvrdí, že tieto kvóty by mali platiť iba v prípade, že by niektorú krajinu znova zasiahla mimoriadne silná utečenecká vlna. Nový český premiér verí, že v tejto otázke už Česko neprehlasujú ostatné štáty, ako tomu bolo v roku 2015. Aby získal podporu, plánuje vyjednávať s lídrami ďalších krajín Únie.

Štáty EÚ sa v októbri dohodli, že by reformu azylového systému, ktorá obsahuje aj návrh na kvóty, mali schváliť jednomyseľne do júna budúceho roka. To znamená, že by Česko mohlo proti kvótam uplatniť veto. Táto dohoda však nie je právne záväzná a môže sa ešte zmeniť, píše český portál. Niektoré krajiny ale tlačia na to, aby sa o kvótach hlasovalo znova v prípade, že nedôjde k jednomyseľnej zhode. Ide predovšetkým o Nemecko či Belgicko.

Ak by k tomu došlo, Babiš by mal pred sebou neľahkú úlohu – musel by získať mnoho spojencov, aby dokázal hlasovanie zablokovať. To sa však Prahe nepodarilo pred dvoma rokmi pri hlasovaní o dočasných kvótach. Česko ale kvóty nesplnilo aj napriek tomu, za čo ho Európska únia žaluje na Súdnom dvore.

Babiš na summite zopakoval, že neodmieta solidaritu, ale chce pomôcť inak, ako prijímaním utečencov. Spolu s ostatnými krajinami V4 poslal peniaze na ochranu námornej a pozemnej hranice Líbye, odkiaľ do Európy prichádza veľká časť afrických migrantov. Časť peňazí pôjde aj na zlepšenie situácie utečencov v Líbyi, aby stratili motiváciu k odchodu do Európy. Česko celkom poskytne v prepočte vyše 220 miliónov korún, píšu Hospodářské noviny.

Babiš o ostro sledovanom summite v Bruseli: Niektorí sú skutočne agresívni
Donald Tusk o neformálnej debate začiatkom týždňa napísal, že členské krajiny EÚ rozdeľuje predovšetkým otázka potreby trvalého mechanizmu prerozdeľovania migrantov podľa kvót tak, ako pre prípad krízy azylového systému spracovala v máji 2016 Európska komisia. Angela Merkelová nie je spokojná s tým, ako fungujú pravidlá. „Solidarita nemôže byť len vonkajšia, ale aj vnútorná a v tomto smere máme naozaj čo robiť. Vzájomné pozície sa nezmenili, ale budeme pokračovať v práci do júna budúceho roka,“ informuje portál Českej televízie.

Český premiér Andrej Babiš poznamenal, že v debate o migrácii boli „niektorí dosť agresívni“ a dodal, že podľa jeho názoru sa krajinám, ktoré odmietajú migrantov, podarí získať ďalšíh spojencov. Sú to predovšetkým krajiny zo stredu a východu EÚ.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru