USA a Rusko se dohodly: “Severní Korea nebude nukleární mocností!”

Spojené státy a Rusko trvají na tom, že Severní Koreu nepřijmou jako “jaderný stát”, oznámili Rex Tillerson a Sergej Lavrov a to právě v době pokračujících raketových testů KLDR a zvýšené rétoriky jak Kim Čong-una, tak Donalda Trumpa.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov telefonicky spolu diskutovali množství otázek, ale oba se shodli na svém postoji ohledně pokračujícího vývoje jaderných zbraní v Pchongjangu i přes sankce OSN.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že “obě strany se shodly na tom, že budou i nadále usilovat o diplomatické řešení k ukončení  eskalace na Korejském poloostrově”.

Problémem severokorejského „spoléhání se na vlastní síly“  zůstává nikoli Kim Čong-un, ale armáda, její vyzbrojování a vojensko-politická doktrína. Vládá KLDR svými „provokacemi“ neříká nic jiného, než že chce, aby  byla uznána za vládu nukleární velmocí. Podobně jako vlády ČLR, Indie, Pákistán v Asii. Jaký je rozdíl mezi podobným snažením představitelů Velké Británie, Francie, Spojených států a snad i Izraele? Kde je záruka, že v jejich čele stojí lidé moudří a mírumilovnější než v KLDR?   Vždyť víme, že CNN, Washington Post, The Guardiens aj. umějí udělat  „sprostého podezřelého“  nebo „darebáka“ třeba i z řádně zvoleného amerického prezidenta.  Nehledejme proto možného původce nové světové války jen na Korejském poloostrově. Ti stejně nebezpeční sedí v strategických pokojích vládců velmocí, kteří jsou pro nás stejně nečitelní jako kterýkoli z Kimů, uvedl v komentáři pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

V úterý Sergej Lavrov kritizoval “agresivní rétoriku” prezidenta Donalda Trumpa vůči Severní Koreji, jakož i mnozí světoví vůdci i OSN. Donald Trump v minulosti uvedl, že Spojené státy v severní Koreji rozpoutají „oheň a zuřivost”.

Telefonický rozhovor souvisí s ruskou nabídkou, že Kreml bude zprostředkovatelem jednání mezi Pchongjangem a Washingtonem, a podporou dialogu, spíše než agresivní rétoriky ze strany Donalda Trumpa a Kim Čong-una, kterou oba předvádějí už několik měsíců.

Prezident Trump opakovaně pojmenoval Kim Čong-una “rakeťákem”, protože pokračuje v testování raket nebezpečně blízko ke spojencům Spojených států a Japonska.

Minulý týden Rada bezpečnosti OSN rovněž jednomyslně přijala – včetně hlasů Ruska a Číny – zvýšení sankcí vůči Severní Koreji, které dále omezují dodávky ropy a otrockou  práci.

Rex Tillerson na listopadové zpravodajské konferenci potvrdil, že dodávky pohonných hmot do Severní Koreje jsou “již poměrně omezené”, jak ukazují „důkazy” a americké zpravodajské zdroje. Na záběrech zpravodajských služeb jsou vidět stojící nepojízdná auta kolem čerpacích stanic.

Problém spočívá v tom, že severní Korea má pouze jednu rafinérii, která funguje interně, takže je silně závislá na dovozu hotových paliv.

Podle čínských celních údajů Čína v listopadu nedovezla do Severní Koreje žádné ropné produkty, žádné množství, které by přesahovalo sankce ze strany OSN. Peking během posledních měsíců  nedovezl žádnou severokorejskou železnou rudu, uhlí ani olovo.

Čína poslední roky neoznamovala množství dodávané ropy do  severní Koreje, avšak zpravodajské zdroje uvádějí, že dodnes Čína dodává KLDR kolem 520 000 tun nebo 3,8 milionu barelů ročně prostřednictvím stárnoucího potrubí.

Podle smlouvy o nešíření jaderných zbraní (Nuclear Non-Proliferation Treaty, NPT) je v současné době uznáváno pět jaderných velmocí: Spojené státy americké, Rusko, Spojené království, Francie a Čínská lidová republika. Dva další státy, Indie a Pákistán, které nebyly signatáři Dohody o nešíření jaderných zbraní, provedly jaderné testy – Indie v roce 1974 a Pákistán v devadesátých letech. Severní Korea odstoupila od dohody o jaderném odzbrojení v roce 2003, následně provedla vlastní jaderné testy. Z vlastnictví jaderných zbraní je podezříván Izrael, který se k tomu však nikdy oficiálně nevyjádřil a k dohodě o jaderném odzbrojení se nepřipojil.

Jadernou zbraň v minulosti vyvinula také Jihoafrická republika, ale vlastnictví jaderných zbraní se vzdala a veškeré zásoby zničila. Ze snahy vyrobit jaderné zbraně jsou podezříváni také Írán a Sýrie.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru