Rusko uzavírá své nebe Spojeným státům!

Rozhodnutí Moskvy o zavedení omezení pro Washington podle Smlouvy o otevřeném nebi od ledna je recipročním krokem na podobné opatření USA.

Agentuře RIA Novosti to sdělil ředitel sekce Severní Ameriky ministerstva zahraničních věcí Georgij Borisenko.

Předtím vojensko-diplomatický zdroj řekl agentuře, že Rusko omezí počet letišť, které mohou pozorovatelská letadla USA využít podle Smlouvy.

V září zveřejnil Wall Street Journal, že Washington připravuje omezení letů ruských vojenských letadel dle Smlouvy nad USA. Zejména při letech přes Aljašku a Havaj. Podle deníku to byla reakce amerických orgánů na podobný ruský zákaz letů nad Kaliningradem.

 

Smlouva o otevřeném nebi byla podepsána v Helsinkách dne 24. března 1992 zástupci 23 členských států OBSE. Rusko ji ratifikovalo v květnu 2001. Smluvní strany mohou provádět pozorovací lety na území druhé strany, aby sledovaly jejich vojenské činnosti.

Podle plukovníka Viktora Murachovského, ruského vojenského experta, šéfredaktora časopisu „Arzenal Vlasti“, jsou lety v rámci Smlouvy daní tradici. Dodal, že jsou neúčinné pro provádění technického průzkumu. Podle něj jsou nyní hlavním prostředkem technického zpravodajství zařízení v ve vesmíru.

Bez ohledu na to, zda jsou tyto lety v rámci „Otevřeného nebe“ účinné či nikoliv, svědčí jejich omezování o nebezpečném nárůstu vzájemné nedůvěry mezi USA a Ruskem.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru