V Německu navrhli vytvořit Spojené státy Evropy!

Šéf Sociálně demokratické strany Německa Martin Schultz vyzval k vytvoření Spojených států Evropy do roku 2025, napsal The Guardian.

Jak německý politik poznamenal, vytvoření federální Evropy bude vycházet z „ústavní dohody” podepsané členy EU. Pokud odmítnou podepsat dokument, znamená to podle Schultze, jejich automatické vystoupení z unie.

Šéf Sociálně demokratické strany Německa (SRD) Martin Schulz načrtl hranice toho, do čeho je připraven jít při jednání o vytvoření další koaliční vlády s Angelou Merkelovou, uvedl The Guardian.

Ve svém projevu na konferenci v Berlíně, Schulz vyzval k vytvoření Spojených států Evropy do roku 2025, stejně jako posilování systému sociálního zabezpečení a snížení spotřeby energie z uhlí. Současně lídr SPD promluvil ve prospěch zahájení jednání s Křesťansko-demokratickou unií (CDU).

„Nechceme vládnour za každou cenu,” řekl Schulz. „Ale nesmíme odmítat vládnout za každou cenu.”

Straničtí delegáti v drtivé většině hlasovali pro umožnění Schultzovi zahájit jednání s CDU na vytvoření „velké koalice“, která bude dodržovat formální či neformální dohody, podle níž není možné hlasovat proti některým návrhům v parlamentu.

Noviny připomínají, že minulý měsíc úsilí o vytvoření další německé vlády se po neúspěchu jednání, jehož se zúčastnily CDU, „svobodní demokraté” a zelení, dostalo do mrtvého bodu.

Schultz řekl delegátům, že chce, aby členové EU poskytli svůj souhlas s uzavřením „ústavní dohody”, která by přiblížila blok k federální podobě. Očekává se, že se tento návrh setká s odporem Merkelové a dalších evropských vůdců.

„Taková ústavní dohoda musí být vypracována na sjezdu, kterého zúčastní zástupci občanské společnosti a obyvatel. Tato ústavní dohoda bude poslána členům EU a ti, kteří ji neschválí, automaticky vystoupí ze svazku,” zdůraznil Schulz.

Vůdce SPD se navíc omluvil za skutečnost, že s ním strana vykázala nejhorší výsledek od konce druhé světové války. Někteří delegáti nebyli spokojeni s tím, že vedoucí představitelé stran budou pokračovat v jednání s Merkelovou, a poukazovali, že nová „velká koalice” může straně uštědřit „existenční ránu”.

Návrh Schulze na vyvoření „Spojených států Evropy“  je i při vědomí, že v Německu a ve Francii převládají zastánci užší integrace EU (společná evropská armáda, ministr financí a společná zahraniční politika), bude pro řadu zemí EU jednoduše nezkousnutelný. A pokud lze informace Guardianu potvrdit, tak by se tato idea de facto jejím účastníkům vnutila, jinak se ocitnou mimo blok. Bez velké představivosti lze konstatovat další nárůst nacionalistických tendencí v zemích EU. A samozřejmě, a jak jinak, za upřimného údivu eurobyrokracie, pokud tuto kontroverzní myšlenku převezme a začne prosazovat.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru