Odkud teroristé v Sýrii získali protiletadlovou zbraň?

Zničení ruského Su-25 v Sýrii ze strany militantů vyvolává otázky, kde získali protiletadlové protiletadlové raketové systémy, napsal The Washington Post.

Jak se v novinách uvádí, Spojené státy odmítly jakékoli zapojení do nabídky těchto systémů (MANPADS) syrským skupinám a uvedly „hluboké znepokojení” nad použitím těchto zbraní.

Teroristická organizace, dříve součást Al-Kajdy, se přihlásila k odpovědnosti za sestřelení ruského letadla v severní Sýrii. Předpokládá se, že letadlo bylo zničeno pomocí rakety třídy „země-vzduch“, napsal The Washington Post.

Podle výpovědi ruského ministerstva obrany se pilotovi podařilo katapultovat a vstoupil do boje na zemi, ale „zemřel během střetu s teroristy”. Podle ministerstva v současné době spolupracuje s Tureckem na návratu pilotního těla do své vlasti.

Teroristická skupina „Hayat Tahrir al-Sham‚(dříve známa jako “Džabhat an-Nusra”) sdělila v této souvislosti, že ruský Su-25, který letěl v malé výšce nad městem Sarakeb pod kontrolou militantů, byl sestřelena pomocí přenosného protiletadlového raketového systému.

Incident podle publikace může vést ke zvýšení napětí mezi Ruskem a Tureckem, které jsou zapojeny do monitorování příměří režim v provincii Idlib v rámci dohody dosažené při jednáních v Astana.

Kromě zničení letadla vyvolává otázku, kdo dodal přenosné systémy protivzdušné obrany syrským rebelům, kteří opakovaně žádali o takové zbraně od svých zahraničních sponzorů. Spojené státy podle The Washington Postu vystupují proti takovým dodávkám kvůli obavám, že MANPADS mohou padnout do rukou extremistů.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová při této příležitosti řekla, že tvrzení, že se Spojené státy podílejí na dodávkách systémů do Sýrie, nejsou pravdivé. Navíc odmítla informaci, že ruské letadlo bylo sestřeleno pomocí amerických zbraní.

“Spojené státy nikdy nedodaly MANPADS žádné skupině v Sýrii a jsme hluboce znepokojeni používáním těchto zbraní,” řekla Nauertová.

Jak uvedl ruský tisk, Moskva zatím nikoho oficiálně neobvinila, nicméně ruští politici poukazují na několik variant. Protivzdušné systém mohly být dodány i Američany přes třetí země, další variantou je, že jimi disponuje i Ukrajina, a odtud se mohly prodat. V místě pádu letadla nyní působí ruský specnaz, aby našel frakmenty protiletadlového systému, ke zjištění, kde byl vyroben. Ostatně v posledním roce byly západní země opakovaně obviněny z dodávek zbraní, včetně sofistikovaných, islámským militantům poté, co byly objeveny muniční sklady teroristů syrskou armádou.

Brzy poté, co bylo ruské letadlo sestřeleno, Moskva prohlásila, že zničila více než 30 militantů. Bez podrobností ministerstvo obrany této země uvedlo, že k teroristickým útokům byly použity „vysoce přesné zbraně”.

Použití MANPADS v provincii, kde jsou nominálně přítomné turecké síly, může potenciálně vyvolat ruský hněv, tvrdí americký deník. V posledních letech, Ankara a Moskva již navázané vztahy, ale napětí vyvrcholilo poté, co Turecko v roce 2015 sestřelilo ruské vojenské letadlo, připomněl The Washington Post.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru