Sigmar Gabriel: “USA spustily spirálu nového závodu jaderných zbraní!”

Rozhodnutí Washingtonu zlepšit taktické jaderné zbraně ukazuje, že nová spirála zbrojení již začala, řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, komentuje novou americkou jadernou doktrínu.

„Rozhodnutí vlády USA o nových taktických jaderných zbraních ukazuje, že spirála nových závodů v jaderném zbrojení je již v plném proudu. Jako za studené války jsme my v Evropě obzvláště zranitelní. Proto musíme my Evropané, zahájit nové iniciativy v oblasti kontroly zbrojení a odzbrojení,“ uvedl Gabriel, jehož slova cituje ministerstvo zahraničí uvedla RIA Novosti.

Jak ministr poznamenal, situace v oblasti mezinárodní bezpečnosti „se v posledních letech dramaticky změnila”. A pustil se i do Ruska. Podle něj v důsledku situace kolem Krymu „je důvěryhodnost Ruska dramaticky snížena” a existují „jasné důkazy, že Rusko modernizuje … jaderné zbraně”.

Gabriel poukázal na „rozpadávající se státy“ jižně od Evropy a rostoucí skepsi „v Asii v případě  globálního pořádku”.

„Musíme najít odpovědi na všechny tyto problémy spolu s našimi partnery a spojenci. Neměli by se  omezovat jen na růst jaderných zbraní,“ řekl Gabriel a dodal, že „vývoj nových zbraní dává špatné signály a hrozí spirálou závodů ve zbrojení“, takže „existující smlouvy o kontrole zbraní musí být nezbytně zachovány”.

Pentagon oznámil v pátek americkou jadernou doktrínu, která věnuje velkou pozornost rozvoji ruských jaderných sil. Mezi dalšími potenciálními hrozbami v Pentagonu byly KLDR, Írán a Čína. Pentagon oznámil, že úsilí Spojených států bude zaměřeno na vývoj jaderných hlavic nízké síly. Kromě toho uvádí, že USA budou i nadále vynakládat peníze na modernizaci jaderných sil a vývoji prvků jaderné triády (MBS, strategické bombardéry a ponorky). USA uvedly, že obecně podporují snižování jaderných zbraní, ale kritizovaly navrhovanou smlouvu OSN o jejich úplném zákazu, že neodpovídá na současné agendě.

Jak uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s vydáním nové americké jaderné doktríny, tvrzení, že Rusko údajně odmítá další snížení jaderných zbraní, je zcela podvodným krokem. Ruská diplomacie připomněla, že Rusko „opakovaně zdůraznilo dodržování svých závazků“ podle článku VI Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Moskva „opakovaně poznamenala otevřenost k diskusi o všech otázkách souvisejících s posílením mezinárodní bezpečnosti,” zdůraznilo ruské ministerstvo zahraničí.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru