Americkému velvyslanci v Moskvě vysvětlili, proč je neslušné podsouvat hostující zemi ultimáta

Rusko nemá v úmysle poskytnúť USA žiadne garancie ani jednostranné záväzky nezasahovania do amerických volieb, vyhlásil osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre otázky medzinárodnej spolupráce v oblasti informačnej bezpečnosti Andrej Krutskich v reakcii na požiadavku, ktorú predniesol americký veľvyslanec v Moskve Jon Huntsman.

„Pokiaľ si americký veľvyslanec v Moskve seriózne myslí, že by Rusko malo jeho krajine jednostranne garantovať nezasahovanie do volebného procesu v USA, tak si zjavne poplietol krajinu svojho pôsobenia“, uviedol Andrej Krutskich. Žiadne jednostranné garancie či záväzky Moskvy v tejto veci nepripadajú do úvahy. Andrej Krutskich v rozhovore pre denník „Kommersant“ rázne odmietol ultimatívne požiadavky veľvyslanca Jona Huntsmana, ktorý naznačil, že Washington by bol ochotný preskúmať možnosť obnovenia rusko-amerických konzultácií o kybernetickej bezpečnosti, pokiaľ sa Moskva zaviaže nezasahovať do volieb v USA.

Andrej Krutskich zdôraznil, že Rusko opakovane vyvrátilo paranoidné lži a klamstvá o údajnom zasahovaní Moskvy do amerického volebného procesu. Naopak, aj podľa informácií amerických médií sú to práve USA, ktoré preukázateľne ovplyvňovali voľby v iných krajinách minimálne v 85 prípadoch. Ak sa Američania chcú v tejto záležitosti s Ruskom na niečom dohodnúť, musí ísť bezpodmienečne o vzájomné, recipročné garancie.

Najoptimálnejšie by bolo prijatie univerzálnych pravidiel správania tak, ako to Rusko už celé roky navrhuje. Dožadovať sa však ultimatívnym spôsobom jednostranných záväzkov a garancií zo strany Moskvy je holý nezmysel, ktorý je podľa Andreja Krutskich absolútne vylúčený a Rusko na niečo také nikdy nepristúpi.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru