První rozsudek pražského soudu pro cizince, kteří brutálně napadli číšníka v Praze

Vo štvrtok dopoludnia vzal obvodný súd Praha 1 do väzby dvoch Holanďanov a troch zostávajúcich obvinil z výtržníctva a dal im podmienku. Zároveň ich tiež vyhostil na 5 rokov z krajiny, píšu Novinky.cz

Dvoch bratov poslal súd do väzby, pretože by podľa štátneho zástupcu Jana Lelka hrozilo riziko úteku v prípade, že by boli stíhaní na slobode. Jeden z nich podľa informácií iDnes.cz je tiež stíhaný za ďalšie napadnutie, ku ktorému došlo v piatok v pražskom bare.

Muži svoj čin ľutujú a sú ochotní preplatiť čašníkovi jeho liečbu. Ten sa vo štvrtok podrobil operácii čeľuste.

Za napadnutie čašníka im hrozí až 10 rokov za mrežami. Súd rozhodol v skrátenom pojednávaní a trom cudzincom udelil osemmesačnú podmienku.

Cudzinci súd rýchlo opustili a s novinármi sa nebavili ani ich právni zástupcovia. Podľa súdu musia muži opustiť Česko do piatich dní.

Hovorkyňa súdu informovala, že pojednávanie prebehlo neverejne a za zatvorenými dverami.

Podľa Holandského denníka muži prišli do Prahy, aby tam oslávili svadbu jedného z nich. Väčšina z nich vraj pochádza z Haagu a okolia. Jeden z mužov pracuje na amsterdamskej polícii. Jeden z obvinených bratov je majiteľom fitness centra, kde pracuje ako tréner.

Zo sociálnych profilov, na ktoré už v utorok upozornili holandské médiá, taktiež vyplýva, že niektorí z mužov majú marockú národnosť. Príkladom je jeden muž zo skupiny, ktorý ako miesto pobytu i pôvodu udáva Marrákeš, čo je mesto vo vnútrozemí Maroka. Ten istý muž má podľa fotografií na profile dve deti a je ženatý, uviedol portál Novinky.cz.

Celý incident cudzincov začal na letnej terase pražskej reštaurácie na Vladislavovej ulici v sobotu po 19. hodine, kde si skupina priniesla vlastný alkohol, na čo ich upozornil čašník, že toto nie je dovolené. Z odôvodneného napomenutia vznikla slovná hádka, ktorá vyústila až do surového napadnutia personálu (viac TU).

Českí policajti následne 23. apríla zadržali na pražskom letisku skupinu cudzincov, ktorí čašníka napadli.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru