Evropská komise zvažuje zákaz jednorázových plastových výrobků. Chce tím chránit oceány

Celkem deset druhů jednorázových výrobků z plastu, jejichž zákaz nyní komise navrhla, tvoří podle komise až 70 procent všech odpadků v mořích. Zákaz se má podle návrhu komise vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z ekologičtějších materiálů. Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou na trhu povoleny jen v případě, že jejich uzávěry a víčka zůstanou připevněny k nádobě, navrhuje unijní exekutiva.
Země EU také mají podle návrhů zajistit omezení pro plastové nádoby na potraviny a nápojové kelímky. Mohou například stanovit vnitrostátní cíle pro snižování spotřeby, poskytovat v místě prodeje alternativní produkty nebo zajistit, aby plastové výrobky na jedno použití nebyly nabízeny bezplatně. Produkty jako hygienické vložky, vlhčené ubrousky a balonky budou muset mít jasné a standardizované označení s údaji o tom, jak se má odpad odstraňovat, o negativním dopadu výrobků na životní prostředí a o přítomnosti plastů v nich.

Komise trvá na tom, že tento návrh evropské výrobce nepoškodí. “Naopak, je to pro něj příležitost ujmout se vedení a ukázat cestu s produkty, které bude svět žádat v příštích desetiletích,” prohlásil před novináři Katainen. Jedna sada pravidel pro celý unijní trh firmám podle něj pomůže v celosvětové konkurenci. Komise předpokládá vznik až 30.000 pracovních míst.

Předložené návrhy by podle propočtů unijní exekutivy měly k roku 2030 snížit znečištění nyní zakazovanými deseti plastovými výrobky v mořích o více než polovinu a ušetřit spotřebitelům asi 6,5 miliardy eur (přes 165 miliard Kč).

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru