Právě teď! Poslanci Sněmovny ČR zvažují o návratu kouření do restaurací

V něm jde o to, zda si lidé budou moci znovu zapálit cigaretu i v restauraci, což jim již rok zákon neumožňuje. Poslanci ve Sněmovně nejsilnějšího hnutí ANO se dohodli, že budou hlasovat proti.  Někteří poslanci namítali, že zákaz vyhání kuřáky z hospod na ulici. „Sex na veřejnosti dělat nemůžete, přitom je na rozdíl od kouření žádaný,“ pobavil kolegy svým argumentem Milan Brázdi z ANO.

Přitom vláda je proti změkčování zákona. Brázdil uvedl, že jako lékař a nekuřák by byl rád, aby byli lidé, kteří páchají rituální sebevraždu, zavření někde ve škatulkách a neznečišťovali vzduch maminkám s malými dětmi.„Dovolte mi srovnání kouření se sexem. Sex je chtěná, potřebná a společensky žádaná věc, ať už kvůli rozmnožování, nebo jako rekreace. Je to bezva věc. Teď si představte, že sex je zakázáno provozovat na veřejnosti. Nesmí se to, ač je to žádané. Kouření je nežádoucí a dané do prostoru,“ uzavřel svůj proslov Brázdil. Naopak poslanec Rostislav Vyzula z ANO naznačoval, že ideální by bylo zakázat kouření i v parcích a na veřejnosti. Poslanci nakonec zákon v pátek nestihli projednat a už před druhou hodinou odpoledne se rozešli.

Aktualizace:

Podle návrhu 86 poslanců, mezi nimiž jsou paradoxně i někteří z ANO, by se majitelé barů a výčepů do velikosti osmdesáti metrů čtverečních mohli rozhodnout, že jejich podnik je kuřácký, s tím, že by se tam v takové chvíli nesmělo vydávat jídlo.

Poslanec za ČSSD Ondřej Veselý hájil možnost, aby v restauracích existovaly kuřárny bez obsluhy.

Podpora zákazu kouření v pohostinských zařízeních, která platí od konce května loňského roku, je přitom po roce 71 procent, zjistily společně agentura Ipsos a Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy. „Dvacet osm procent kuřáků je silně proti tomu, že se nesmí kouřit v restauracích. Lidí, kterým to opravdu silně vadí, je jen 12 procent,“ řekl Radek Jalůvka ze společnosti Ipsos.

„Je třeba říci, že zákon platí jedenáct měsíců. Měnit zákon po tak krátké době bez komplexního vyhodnocení je špatně,“ řekl. Připomněl, že zákon je klíčový v prevenci chorob spojených s kouřením. „Denně u nás zemře plný autobus lidí na nemoci spojené s kouřením,“ uvedl Vojtěch. Toho prezident Miloš Zeman jmenoval v prosinci 2017 ministrem zdravotnictví. V říjnu 2017 byl zvolen poslancem na kandidátce hnutí ANO 2011.

Dalším navrženým principem je zrušení odpovědnosti hostinského za to, jestli nalije alkohol dospělému, který pak bude vykonávat činnost, při níž by mohl někoho ohrozit.

Aktualizace:

V Česku kouří přibližně čtvrtina lidí. Jedním ze zjištění průzkumu přitom je, že nyní si kuřáci více uvědomují, že svým kouřením omezují svobodu nekuřáků.  Zatímco před šesti lety to přiznávalo 28 procent kuřáků, letos jejich podíl stoupl na 41 procent.

Zároveň se mění to, čemu dávají návštěvníci restaurací přednost. Konzumace piva klesá podle zjištění agentury Ipsos kvůli preferencím mladých lidí, kteří dávají přednost spíše míchaným alkoholickým drinkům.

Pouze 21 procent provozovatelů podle dalšího průzkumu agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podnikatelů trápí zákaz kouření, přitom ale pouze 8 procent z nich uvedlo, že by jim pomohlo zrušení zákazu kouření.

Staněk řekl “Jsem nekuřák, ale občas si jednu zapálím. Absolutní zákaz kouření je sice fajn, ale když ho přijmeme, odhlasujme i absolutní zákaz prodeje alkoholu. Zakažme tedy všechno”.

Aktualizace:

Munzar “Kouření by mělo být nelegální, ale tento zákon bere volbu a právo majitele, kterou restauraci, zda nekuřáckou nebo kuřáckou, chce provozovat. Já bych do kuřácké nešel”.

Aktualizace:

Rokování Sněmovny pokračuje rozpravami. Vystupují hlavně nekuřáci, kteří hájí i kuřáky i nekuřáky a majitele restaurací i hospod. Poslanec ODS Vojtěch Munzar se nejvíc podivoval nad tím, že když nekuřáci jdou do restaurace, jejíž majitel by si přál kouření umožnit, od státu požadují, aby zařídil, že se v restauraci kouřit nesmí.

Aktualizace:

Petr Dolínek z ČSSD řekl, že po zvolení do sněmovny očekával, že se poslanci budou věnovat palčivějším záležitostem než je zákon o kouření. “Ve svém okolí jsem nepocítil tento problém jako tak závažný, aby ho sněmovna musela řešit,” řekl a vyčetl autorům návrhu, že ho sepsali, když zákaz platil teprve asi půl roku.

 

“Překvapuje mě, že zrovna člen rady hlavního města Prahy řekne, že zákaz pálí jenom kuřáky, když největší křik zněl právě z pražských ulic,” reagoval Marek Benda na Dolínkovo vystoupení.

 

“Projednávali jsme za poslední tři roky petice proti kdečemu. Určitě ale rada města nemusela řešit petici na téma kouření,” řekl Dolínek.

 

Petr Pávek ze STAN považuje protikuřácký zákon za další prolamování domovní svobody, protože hostinští často restaurace provozují ve svých prostorách. Dále kritizoval pokrytectví státu. “Všichni víme, že nikotin je jed a zabíjí, ale stát je přece jeho největším dealerem,” řekl.

“Myslíte si, že je možné, aby v hospodě byla tolerována špína, plíseň a myši? Vždyť víme, že jsou restaurace pod přísnou kontrolou. Není to soukromý prostor, kde si každý může dělat, co chce,” řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

“Měnit zákon po 12 měsících je velmi nezodpovědné a povrchní. Žádám, aby byl zamítnut v prvním čtení,” řekl ministr Vojtěch.

 

Kalousek ve svém projevu ministrovi vyčetl, že na jednu stranu považuje změnu po roce za předčasnou, na druhou stranu se opírá o statistiky a průzkumy, které vznikly po takto krátké době. “Kdybyste toto řekl u zkoušky ze statistiky, tak vás vyhodí, pane ministře,” řekl Kalousek.

Benda na konci rozpravy řekl, že veřejnost zákon proti kouření vítá.

Benda se vrátil i k průzkumu, který si u STEM nechalo udělat ministerstvo zdravotnictví. Zmínil otázku, zda lidem vadí zákaz kouření v restauracích. “Pokud se jedná o hospody a pivnice tak odpověď rozhodně ano a spíše ano převyšuje odpověď rozhodně ne a spíše ne,” podotkl Benda.

Aktualizace:

Hlasuje se o zamítnutí návrhu. Za je 89 zúčastněných. Návrh byl přijat. Poslanci řeší zda pro technickou poruchu hlasovacího zařízení opakovat hlasování, nebo ne.

Opakuje se hlasování o zamítnutí návrhu.
Celkově je ve Sněmovně zúčastněných poslanců: 159
Za je 91
Proti je 68

Návrh na zamítnutí návrhu byl přijat.

Rokování pokračuje návrhem zákona o přístupnosti webových stránek a mobilních aplikací.

Kouření se tak do restaurací ani po roce nevrátí.  Rozhodlo o tom 89 poslanců z celkového počtu 172 přítomných a  ti se postavili proti tomu, aby se zákonem dál zabývali.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru