Proti dokumentu podporujúcom masívnu migráciu z Afriky sa postavilo len Maďarsko. Blaha: Ani mne sa dikcia vyhlásenia nepáči, ale nemá absolútne žiadne následky pre Slovensko

Jednotlivé štáty na 5. euro-africkej ministerskej konferencii o migrácii a rozvoji v marockom Marakeši za účasti zástupcov OSN a komisára EÚ pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitrisa Avramopoulosa schválili dokument a akčný plán o podpore legálnej migrácie z Afriky do Európy. Podľa politického vyhlásenia účastníci konferencie dokonca považujú migráciu za jeden zo zdrojov ekonomického rozvoja a rastu. Účastníci konferencie vyjadrili podporu dokumentu Agenda pre udržateľný rozvoj 2030, ktorý bol vypracovaný na pôde OSN v rámci Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR).

Deklarácia z Marakaša vyzýva k organizovaniu pravidelnej “riadenej migrácie” z krajín Afriky do Európy. Na mnohých miestach sa Akčný plán hlási k podpore takej mobility. Od podpory rôznych stáží Afričanov v Európe, cez študentské pobyty až po zapojenie na trhu práce, pričom sa hovorí najmä o mladých ľuďoch a ženách. Signatárske štáty by podľa dokumentu mali  upraviť vízový režim tak, aby tieto typy migrácie viac podporili.

Dokument nepodporilo len Maďarsko. Minister zahraničných vecí Peter Szijjártó o deklarácii uviedol, že je “extrémne promigračná a odporujúce záujmom Maďarska a celej Európy”. Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že európske krajiny – okrem Maďarska – podporili postoj afrických krajín, čo je v rozpore s tzv. Rabatským procesom (viac TU). Cieľom tohto procesu – euro-afrického dialógu o migrácii a rozvoji – bolo totiž realizovať rozvojové investície a tým znížiť vysťahovalectvo z afrického kontinentu.

Szijjártó sa pritom odvolal na slová eurokomisára Avramopulosa. Ten na konferencii povedal, že migráciu treba podporovať, pretože v Afrike rastie populácia a v Európe klesá. „Maďarská vláda chce demografické výzvy riešiť podporou rodín a modernizáciou odbornej výchovy i vzdelávania,“ zdôvodnil maďarský minister odmietavý postoj svojej krajiny k migrácii.

Napriek tomu, že dokument zjavne dáva zelenú oficiálnej podpore migrácie zo strany EÚ, viacerí politici vrátane českého ministra vnútra Lubomíra Metnara vyhlásili, že dokument rieši problém migrácie v krajinách pôvodu, bojuje proti nelegálnej migrácii a pašovaniu ľudí, uviedol pre Parlamentni Listy.

Ďalšou fázou v procese legalizácie a podpory migrácie do Európy ma byť dokument Globálne kompakt pre migráciu, o ktorom sa teraz v OSN rokuje na diplomatickej úrovni a bez kontroly národných parlamentov. Oficiálne bol mal byť predložený na podpis členským štátom OSN na Valnom zhromaždení v septembri 2018. V novom Globálnom kompakte ide o oficiálne nahradenie nelegálnej migrácia cez hranice migráciou legálnou. Zmluvné strany by sa v Kompakte mali zaviazať k tomu, že odbúrajú prekážky brániace v migrácii nielen utečencom postihnutým vojnou alebo politicky prenasledovaným, ale aj ekonomickým migrantom.

 

Blaha: Slovensko nepodporí žiadne povinné prijímanie migrantov na naše územie

K dokumentu sa prostredníctvom sociálnej siete vyjadril aj poslanec Národnej rady a predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha, podľa ktorého išlo o “druhoradú konferenciu medzi Európou a Afrikou.” a nie o iniciatívu Európskeho parlamentu.

Blaha upresnil, že na konferencii sa prijalo všeobecné vyhlásenie, v ktorom sa tvrdí, že migrácia je globálny fenomén. “A áno, Maďari za to nehlasovali. Ani mne sa dikcia toho vyhlásenia nepáči, ale čo je dôležité, toto vyhlásenie nemá absolútne žiadne následky pre Slovensko,” vyhlásil.

Zdôraznil tiež, že niektoré médiá informujúce o povinnom prijatí 11-tisíc migrantov na Slovensku šíria fake news. “Niekedy mám pocit, že takéto sprostosti šíri americká ambasáda, aby potom mohla spraviť zo šíriteľov takýchto správ konšpirátorov a nájsť si tak zámienky na boj proti fejk news a za cenzúru. Nebojte sa, priatelia – Slovensko nepodporí žiadne povinné prijímanie migrantov na naše územie ani žiadne povinné kvóty,” vysvetlil na záver Blaha.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru