Křemík je důležitý pro vlasy, nehty a kůži

Jelikož je výskyt křemíku v jeho stravitelné formě značně omezený, tak je i jeho příjem z dnešní podvyživené potravy značně oslaben. Kolem 21. roku života (samozřejmě u každého se číslo liší) dochází k prolomení hranice, kdy se začíná jeho úbytek projevovat výše zmíněným snížením pružnosti kůže, lámáním vlasů i nehtů.

Nejen v dnešní době, ale odjakživa platí, že hlavním indikátorem krásy je stav vlasů, nehtů a kůže. Proto v dnešní době můžeme zaznamenat, že největší zájem z pohledu krásy bývá u žen péče právě o tyto oblasti. Proč si tedy nepomoct tou nejvíce, pro naše tělo, přirozenou cestou a to skrze stravu?

Kde všude lze najít křemík?
Křemík je bezesporu nejvíce hojně se vyskytujícím polokovovým prvkem na Zemi. Dle analýz je až 1/3 zemské kůry tvořena tímto prvkem, avšak důležitý je fakt, že se ve většině případů jedná, pro lidské tělo, o nestravitelnou formu.

Stravitelná forma křemíku v přírodě vzniká korozí kamenů pod velkým tlakem vody ve skalách. Z tohoto důvodu se můžeme v historických textech dozvědět, že v době rozvinutého vodovodního a kanalizačního systému lidé stejně chodili za město pít vodu z pramenů. Samozřejmě tyto prameny obsahovali řadu jiných látek, ale hlavně obsahovali křemík v jeho stravitelné formě – kyselinu orthokřemičitou.

Většina prvků i minerálu je nejlépe stravitelná, pokud se vyskytuje v potravinách, které konzumujeme nebo v jakékoliv jiné organické formě. Samozřejmě lze využít i komplexní minerální či vitamínové doplňky, avšak podstatné je konzumovat tyto suplementy během jídla, kdy se dokáží navázat na látky v potravě a tím se zvýší jejich stravitelnost.

Mezi tyto potraviny se může zařadit přeslička, konopička, rdesno ptačí, pýr, kopřiva, podběl anebo ostřice obecná.

Velké množství křemíku lze také nalézt ve spirulině, mladém ječmenu i chlorelle, což jsou superpotraviny, které mají řadu blahodárných účinků na organismus.

Křemelina z mořských útesů jako největší zdroj křemíku vůbec
Vznik křemeliny je spojen s pradávným životem v moři, v němž se kdysi vyskytovalo značné množství jednobuněčných organismů, zvaných rozsivky. Tyto organismy si během svého života vytvářely skořápku, která časem odpadla, zůstala na mořském dně a časem se přeměnila na dnešní křemelinu.

Jelikož tento biologický proces prováděl velký počet generací těchto jednobuněčných organismů, tak dnes lze na mořském dně nalézt velkou vrstvu křemeliny.

Jedná se o jeden z nejlepších zdrojů lidským tělem velmi vstřebatelného křemíku a minerálů vůbec. V jejím složení lze nalézt vápník, mangan, hořčík, titan i železo a už její samotný název poukazuje na velké množství křemíku.

Křemelina má kromě silných detoxikačních účinků také jiné blahodárné účinky mezi které můžeme zařadit:

zlepšuje trávení a pravidelnější pohyby střev
zlepšuje fungování jater a tlustého střeva
posiluje imunitu a ochranu před nemocemi
posiluje kosti a ochranu před zlomeninami a osteoporózou
posiluje klouby a vazy
příznivě působí na zvýšení životního elánu a energie

Křemelina je opravdu skvělý zdroj minerálu a její detoxikační schopnosti se vyrovnají složitým půstům či dietám, jelikož je schopna absorbovat těžké kovy, bakterie, plísně, prvoky a parazity.

Na závěr
Jestli vás již nějakou dobu trápí křehké nehty i vlasy či máte nepružnou a více vrásčitou kůži, tak užíváním křemeliny můžete celý tento stav obrátit ve váš prospěch. Sice nemusí přijít obrat o 180 stupňů, ale to je dáno pouze tím, že pro podporu vlasů, kůže i nehtů je zapotřebí komplexní péče, včetně užívání zde vypsaných potravin.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

 

 

Přejít nahoru