Chtěli byste za vítěze Hitlera? Profesor bouchl do stolu a uzemnil české rusofoby

Situace je někdy velmi vyhrocená. Obě strany se přou kdo je větším nepřátelským agentem, která skupina pracuje za rubly či dolary a kdo že to vlastně zrazuje nebohý český národ a vede jej na scestí. Opravdu je situace v Česku tak černobílá?

Profesor a známý český přírodovědec Václav Hořejší to vidí trochu jinak. Podle něj je v naší společnosti jen nepatrná část lidí, kteří by si přáli, abychom se stali spojenci Ruska a nepřáteli Evropské unie, respektive Západu jako takového.

Problém podle něj spočívá v tom, že řada lidí jen odmítá „protiruskou hysterii“, která podle Hořejšího v Česku panuje již několik let. Vědec to tvrdí ve svém blogu na Aktuálně.cz. K takovým lidem počítá například sebe nebo i prezidenta Miloše Zemana.

Podle něj ani lidé, kteří odmítají EU neusilují apriori o spojenectví s Ruskem. Tvrdí, že mnoha lidem zkrátka jen vadí neustálé osočování Ruska. „Mnoho lidí prostě štve, že spousta vlivných komentátorů a politiků se v podstatě řídí hanebným heslem „raději lhát s USA než mít pravdu s Ruskem.“ píše Hořejší.

Tvrdí že lidé, kteří zažili komunistickou propagandu minulého režimu jsou „alergičtí“ na to, když je Rusko líčeno jako brutální stalinistická diktatura. Vzpomněl přitom i jednu aktuální souvislost. Vadí mu prý, že je v poslední době bagatelizován podíl SSSR na osvobození Československa během druhé světové války.

„Někdy to skoro vypadá, jako kdyby pisatelé takových článků byli raději, kdyby válku vyhrál Hitler.“ nebere si servítky profesor. Nejhorší ze všeho prý je, že je nám vnucován obraz dnešního Ruska jako nebezpečného nepřítele, který se k nám chystá co nevidět vpadnout.

V důsledku toho je nám prý podsouváno, že musíme utrácet na obranu kýžená 2% HDP a nakoupit za ně (podle Hořejšího americké) zbraně. To vše dle jeho tvrzení na základě tendenčních informací. Komentátoři by tak podle něj měli ze své rétoriky „ubrat plyn“.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru