Podle ministerstva zdravotnictví si budou lidé platit výjezd záchranek. Když je zneužijí

Každý výjezd přitom znamená, že v tu dobu není posádka k dispozici pro ostatní pacienty, kterým jde opravdu o život. Počty výjezdů záchranky přitom každý rok rostou. Loni jeli záchranáři k téměř 1,1 milionu případů, což je zhruba o třetinu více než před deseti lety. Ministerstvo zdravotnictví své rozhodnutí ale obhajuje tím, že bude postihovat takové pacienty, kteří si volají záchranku jen kvůli tomu, aby nemuseli jezdit k praktickému lékaři a sedět v čekárně.

Účelem ale samozřejmě není trestat pacienty, kteří mají například podezření na infarkt či jiný závažný problém a jejichž vyšetření pak ukáže, že o infarkt nešlo.

Zda došlo ke zneužití, by podle ministerstva měla posuzovat právě záchranka. Bude ale složité říct, co je a co není indikovaný výjezd. Bude třeba nastavit pravidla tak, aby lidé neměli strach zavolat na 155, že to bude zbytečný výjezd. O palčivém problému se zneužíváním záchranné služby ví i ministerstvo zdravotnictví a hodlá jej řešit globálně. „Lidé mají stále větší tendenci záchrannou službu zneužívat. Uvažujeme proto, že zbytečné výjezdy zpoplatníme. Nechceme však samozřejmě trestat pacienty, kterým je například špatně a myslí si, že mají infarkt nebo jiný závažný problém,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto:

Přejít nahoru