Klaus

Václav Klaus: Sucho hrozí rovnako ako globálne otepľovanie, čiže nehrozí

“Apokalyptickí predvídači všetkého zlého” ako Klaus nazval enviromentálnych aktivistov si podľa neho na obavách z klimatických zmien vybudovali celé svoje živobytie. Sucho, ktoré donedávna postihovalo Európu tu podľa neho nebolo prvý raz. “Stalo sa práve teraz niečo kvalitatívne nové? Čo napríklad u nás nenastalo v roku 1947? Myslím, že nie,” uvádza niekdajší vrcholný politik.

Dodáva, že po stáročia sa striedali obdobia suchšie i vlhkejšie, a to aj v našej krajine. Niektoré výkyvy bývali sezónne, niektoré niekoľkoročné, niektoré trvali aj po celú generáciu.

“Aké sucho nám hrozí? Nevieme, či dvojročné, päťročné či storočné, rovnako ako nevieme, prečo sa súčasne hovorí o otepľovaní a o suchu, keď v minulosti vždy bývalo buď sucho (a chladno) alebo vlhko (a teplo). Iste, s vodou (ako so všetkými ďalšími prírodnými zdrojmi) sa musí zaobchádzať hospodárne, ale k tomu najlepšie slúži cena, ktorá je najspoľahlivejším indikátorom vzácnosti. Kto ceny zdrojov kriví, pripravuje sa o najdôležitejšie ekonomickú informáciu. To sme robili za komunizmu, to robíme teraz za Európskej únie. Je to stále rovnaké,” upozornil Klaus.

Vo svojom stanovisku, ktoré ponúkol časopisu Respekt uvádza, že “ponosy na nepriazeň počasia majú vždy jeden hlavný cieľ: vylobovať si verejnú podporu nejakého typu podnikania. Preto vždy, keď počujeme, že je príliš zima, veľmi teplo, dosť mrzne, málo mrzne, veľa prší, málo prší, príliš fúka, málo fúka, priveľa sneží, málo sneží, očakávame útok na peniaze daňových poplatníkov.”

“Dnešné sucho, ktoré zreteľne cítim na svojej juhočeskej chalupe, znamená menej trávy (a menej jej kosenia), menej vody v studni, menej húb. Hlavne ale očakávam obrovské posilnenie moci všetkých zelených ideológov. To je strašne nepríjemné a nebezpečné,” uzatvára Klaus.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru