Vhodné polohy spánku, které neničí zdraví

Jak správně spát na boku
Vědci zjistili, že mozkomíšní mok se lépe zbavuje toxinů, pokud spíme na boku. Zmírňuje bolesti hlavy a snižuje riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci. Spánek speciálně na levém boku ulevuje od pálení žáhy, ale bohužel také zvyšuje tlak na játra.

V případě zažívacích problémů proto lékaři doporučují spát na levém boku. Pomáhá zlepšovat krevní oběh, uvolňuje jícen a žaludek.

Pokud spíte na boku a chcete si udržet svá záda zdravá, vložte si mezi nohy tvrdý, malý polštář. Snížíte tlak na klouby. A zároveň hlavu podložte pro změnu měkkým, velkým polštářem.

Pokud vás trápí vysoký krevní tlak a problémy s krevním oběhem, doporučujeme spát na pravém boku. Ulevíte tak vašemu srdci.

Jak správně spát na zádech
Spánek na zádech je nejlepší polohou, pokud máte problémy s páteří a klouby. Tato poloha také zabraňuje pálení žáhy a vzniku vrásek.

Ale je to zároveň jedna z nejhorších pozic, pokud máte problémy s ucpaným nosem, vysokým krevním tlakem nebo chrápáním.

Chrápání: Chcete-li se zbavit chrápání, vložte si pod krk malý vyplňující polštář, aby nosní dírky zůstaly ve správné poloze.

Ucpaný nos: V případě ucpaného nosu použijte pár polštářů, abyste zvedli hlavu. Zabráníte tak, aby hlen zůstal ve vašich nosních dutinách. Nezapomeňte však, že úhel by neměl být příliš velký, abyste nenamohli krční páteř.

Bolesti páteře a kloubů: V případě bolesti zad a kloubů vložte pod krk malý polštář, velký pod kolena a srolovaný ručník pod bedra. Podpoříte tak páteř a zajistíte normální krevní oběh.
Jak správně spát na břiše

Japonští vědci zjistili, že spánek na břiše pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje trávení, zbavuje chrápání a pálení žáhy.

Chcete-li si chránit páteř od přílišného ohýbání a snížit tlak na bedra, vložte si malý polštář pod břicho a pánev. Polštář pod hlavou by měl být pokud možno plochý. Pokud vám to nevyhovuje, raději jej dejte zcela pryč, abyste si nepřivodili krční blokádu.

Jak správně spát v embryonální poloze
Pozice, v níž máte kolena téměř u brady, může být sice velmi pohodlná, ale tím trpí záda. Tato schoulená poloha omezuje membránové dýchání, což vám na jednu stranu zabrání v chrápání, ale pokud máte problémy s dýcháním, jako je například astma, doporučujeme vám se této spánkové pozici úplně vyhnout.

Chcete-li si udržet záda rovná, ujistěte se, že nohy a paže jsou v správné poloze a hrudník je uvolněný. Vložte si jeden velký, měkký polštář mezi nohy a další mezi lokty. Lékaři se domnívají, že ideální polštář pod hlavou by měl být malý, ale zároveň plný, aby udržel krk.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru